Zupa szczawiowa

Październik 11, 2011 w Europejska, Jednogarnkowe, Łatwe, Obiad, Zdrowe by fotoprzepis.pl

U znajomych w ogrodzie natrafiłem na kępkę pięknego soczystego szczawiu i od razu poczułem, że wyjdzie z tego ciekawy fotoprzepis. Zupa szczawiowa ma niepowtarzalny kwaskowy smak. Czy pojawia się czasami w Waszej kuchni? A może jest już tylko wspomnieniem z dzieciństwa…

Składniki:
Na ok. 3 litry zupy:

  • składniki na bulion: mięso (u mnie skrzydełka z kurczaka), włoszczyzna, przyprawy
  • Szczaw (duży pęczek  – ok. 400 g)
  • Śmietana i mąka do „zabielenia” zupy
  • Jajo na twardo

Przepis:
Skrzydełka dokładnie myjemy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu aby bulion był klarowny (w trakcie gotowania zdejmujemy z powierzchni szumowiny). Kiedy mięso będzie prawie ugotowane, dodajemy warzywa i kontynuujemy gotowanie aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie myjemy liście szczawiu i drobno siekamy. Sprawdzamy czy warzywa z bulionu są już miękkie i wyjmujemy je razem z mięsem pozostawiając czysty wywar. Dodajemy do niego posiekany szczaw i gotujemy do miękkości (można go jeszcze rozdrobnić w garnku trzepaczką). Gotowa zupę zabielamy śmietaną z mąką i serwujemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Porządnie wysmażone grzanki są do takiej zupy idealnym dodatkiem. Polecam!



Skrzydełka dokładnie myjemy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu aby bulion był klarowny (w trakcie gotowania zdejmujemy z powierzchni szumowiny). Kiedy mięso będzie prawie ugotowane, dodajemy warzywa i kontynuujemy gotowanie aż warzywa będą miękkie:

W międzyczasie myjemy liście szczawiu i drobno siekamy:

Sprawdzamy czy warzywa z bulionu są już miękkie i wyjmujemy je razem z mięsem pozostawiając czysty wywar. Dodajemy do niego posiekany szczaw i gotujemy do miękkości (można go jeszcze rozdrobnić w garnku trzepaczką). Gotowa zupę zabielamy śmietaną z mąką i serwujemy z ugotowanym na twardo jajkiem:

Porządnie wysmażone grzanki są do takiej zupy idealnym dodatkiem. Polecam!

Polecam również