Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony)

Marzec 10, 2010 w Jednogarnkowe, Obiad, Polska, Przepisy czytelników, Zdrowe, Zupy by Onek

Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony). Dziś rozpoczynam cykl dodawania przepisów z zupami. Niby każdy wie jak zrobić ale nie zawsze pamięta. Przepisy są zlepkiem przepisów, które gdzieś tam znalazłem (mama, babcia, ciocia itd.). Gotuje w możliwie najszybszy sposób, więc często wykorzystuje zamiast bulionu zwykłą kostkę. Przepisy są na dość spory garnek, bo później część zupy zamrażam, to najlepszy sposób na szybki obiad gdy nie ma czasu na jego przygotowanie.

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • 2-3 marchewki w zależności od wielkości
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 1-2 cebule
  • 3-4 ziemniaki
  • 1-2 kostki rosołowe (opcjonalnie jakieś mięsko)
  • 0,5 cytryny
  • przyprawy (sol, pieprz, vegeta, cukier, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 listki laurowe)
  • jogurt naturalny lub śmietana

Przygotowanie:
Zanim przystąpisz do gotowania zupy na 1h przed przygotuj buraczki. Można to zrobić na dwa sposoby gotując lub piec w piekarniku. Ja zdecydowanie polecam ten drugi sposób tj. pieczenie, ponieważ zupa jest później bardziej „buraczkowa”. Umyj i wysusz buraczki a następnie owiń je w folię aluminiową. Następnie wstaw je do piekarnika i piecz przez około 1h w temperaturze 200-210 stopni. Ja w prezentowanym przepisie buraczki ugotowałem z prozaicznego powodu – zabrakło folii. Podczas gotowania trzeba buraczki nakłuwać
widelcem (po ok. 1h) aby sprawdzić czy są miękkie. Po ugotowaniu/upieczeniu buraczki należy ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub wykorzystać do tego celu robota kuchennego. Można teraz przystąpić do przygotowywania właściwej zupy. Oczywiście powyższe można robić równolegle. Do garnka nalej sporą ilość wody, dodaj 2 kostki rosołowe, mięso jeśli masz, ziele angielskie i liście laurowe. Obierz warzywa (seler, marchew, pietruszkę i cebulę) a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami lub w robocie kuchennym. Po ztarciu warzywa dodaj do gotującego się wywaru. Następnie obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę i dodaj również do wywaru. Por pokrój w talarki i również dodaj do wywaru. Gotuj aż warzywa będą miękkie ok. 30 min. Następnie dodaj buraczki oraz sok z cytryny, jeśli gotujesz dużą porcje zupy to dodaj sok z całości cytryny. Zmniejsz ogień do minimum tak aby zupa się nie gotowała. Teraz pozostaje doprawić, sól, pieprz, vegete, łyżeczka cukru. Pamiętaj aby jak najmniej gotować zupę wówczas nie straci swojego koloru.

Teraz pozostaje tylko podać z 2-3 łyżeczkami jogurtu naturalnego lub śmietany.
Smacznego !!!


Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto

Zanim przystąpisz do gotowania zupy na 1h przed przygotuj buraczki. Można to zrobić na dwa sposoby gotując lub piec w piekarniku. Ja zdecydowanie polecam ten drugi sposób tj. pieczenie, ponieważ zupa jest później bardziej „buraczkowa”. Umyj i wysusz buraczki a następnie owiń je w folię aluminiową. Następnie wstaw je do piekarnika i piecz przez około 1h w temperaturze 200-210 stopni. Ja w prezentowanym przepisie buraczki ugotowałem z prozaicznego powodu – zabrakło folii. Podczas gotowania trzeba buraczki nakłuwać widelcem (po ok. 1h) aby sprawdzić czy są miękkie:
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto

Po ugotowaniu/upieczeniu buraczki należy ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub wykorzystać do tego celu robota kuchennego:
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto

Można teraz przystąpić do przygotowywania właściwej zupy. Oczywiście powyższe można robić równolegle.
Do garnka nalej sporą ilość wody, dodaj 2 kostki rosołowe, mięso jeśli masz, ziele angielskie i liście laurowe:Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto

Obierz warzywa (seler, marchew, pietruszkę i cebulę) a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami lub w robocie kuchennym:
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto

Po ztarciu warzywa dodaj do gotującego się wywaru. Następnie obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę i dodaj również do wywaru. Por pokrój w talarki i również dodaj do wywaru:
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto

Gotuj aż warzywa będą miękkie ok. 30 min:
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto

Następnie dodaj buraczki oraz sok z cytryny, jeśli gotujesz dużą porcje zupy to dodaj sok z całości cytryny. Zmniejsz ogień do minimum tak aby zupa się nie gotowała. Teraz pozostaje doprawić, sól, pieprz, vegete, łyżeczka cukru. Pamiętaj aby jak najmniej gotować zupę wówczas nie straci swojego koloru:
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto

Teraz pozostaje tylko podać z 2-3 łyżeczkami jogurtu naturalnego lub śmietany:Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto
Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto

Smacznego !!!

Zupa Buraczkowa (Barszcz Czerwony) zupy zdrowe przepisy czytelnikow polska obiad jednogarnkowe  przepis foto

Autorem przepisu jest: Onek

Polecam również