Zupa a’la Strogonow

Październik 15, 2012 w Europejska, Kurczak i drób, Łatwe, Obiad, Zupy by GosiaW

Zupa świetna na zakrapiane imprezy, sycąca i pikantna, a przede wszystkim tańsza od tradycyjnego strogonowa. Gdy po raz pierwszy  zastąpiła tradycyjny rosołek, ja zebrałam niezłe pochwały, co zachęciło mnie do publikacji przepisu i podzielenia się z innymi swoimi doświadczeniami. Teraz gości na każdej większej imprezie u mnie w domu. Zadowoliła nawet mojego tatę, który jest dość wybredny jeśli chodzi o eksperymenty kulinarne. Złotym środkiem tej zupy jest tzw. „przegryzienie się”, dlatego warto zrobić ją np. dzień wcześniej, a przynajmniej kilka godzin przed planowanym podaniem.

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 słoik (0,5 l ) ogórków konserwowych
  • 0,5kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 kostka bulionowa
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • Kilka ziaren pieprzu ziarnistego (czarny lub kolorowy wg uznania)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • Lubczyk – tyle ile się zmieści w palcach
  • Liść laurowy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego

Przepis:

Zaczynamy od pokrojenia składników: kurczaka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, ogórki i pieczarki w plasterki (jeżeli mamy duże ogórki to kroimy je na pół- lub ćwierć plasterki), czosnek siekamy. W dużym garnku na ok. łyżce masła podsmażamy połowę cebuli, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy je, aż odparuje zupełnie woda, którą puszczą. Na sporej patelni topimy ok. łyżkę masła i podsmażamy resztę cebuli i czosnek, dodajemy kurczaka i smażymy na lekko rumiany kolor. Usmażonego kurczaka dodajemy do pieczarek, chwilę podsmażamy i obsypujemy ok. 2 łyżeczkami mąki, dokładnie mieszamy i gdy zacznie gęstnieć dolewamy wodę. Ważne by poziom wody w garnku sięgał max 2cm ponad mięso i pieczarki. Na patelni po mięsie, na pozostałym maśle, podsmażamy paprykę, gdy zmieni kolor dodajemy ogórki i podsmażamy ok. 5 minut. Dzięki temu ogórki stracą nieco swoją kwasowość. Dodajemy warzywa do zupy. Doprawiamy liściem laurowym, lubczykiem, zielem angielskim, kostką bulionową, pieprzem ziarnistym i mielonym, papryką słodką. Gotujemy wszystko ok. 15-20minut. Na koniec mieszamy koncentrat i śmietanę i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – danie powinno być dość pikantne. Jeżeli było by zbyt kwaśne dodajemy odrobinę cukru. Podawać gorące.


Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto
Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto

Zaczynamy od pokrojenia składników: kurczaka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, ogórki i pieczarki w plasterki (jeżeli mamy duże ogórki to kroimy je na pół- lub ćwierć plasterki), czosnek siekamy. W dużym garnku na ok. łyżce masła podsmażamy połowę cebuli, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy je, aż odparuje zupełnie woda, którą puszczą:Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto
Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto

Na sporej patelni topimy ok. łyżkę masła i podsmażamy resztę cebuli i czosnek, dodajemy kurczaka i smażymy na lekko rumiany kolor:
Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto
Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto

Usmażonego kurczaka dodajemy do pieczarek, chwilę podsmażamy i obsypujemy ok. 2 łyżeczkami mąki, dokładnie mieszamy i gdy zacznie gęstnieć dolewamy wodę. Ważne by poziom wody w garnku sięgał max 2cm ponad mięso i pieczarki:Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto
Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto

Na patelni po mięsie, na pozostałym maśle, podsmażamy paprykę, gdy zmieni kolor dodajemy ogórki i podsmażamy ok. 5 minut. Dzięki temu ogórki stracą nieco swoją kwasowość:
Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto
Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto

Dodajemy warzywa do zupy. Doprawiamy liściem laurowym, lubczykiem, zielem angielskim, kostką bulionową, pieprzem ziarnistym i mielonym, papryką słodką. Gotujemy wszystko ok. 15-20minut. Na koniec mieszamy koncentrat i śmietanę i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – danie powinno być dość pikantne. Jeżeli było by zbyt kwaśne dodajemy odrobinę cukru:|
Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto
Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto

Podawać gorące:
Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis fotoZupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto

Zupa ala Strogonow zupy obiad latwe kurczak i drob europejska  przepis foto

Autorem przepisu jest: GosiaW

Polecam również