Żeberka w kapuście

Maj 17, 2010 w Codzienne, Danie główne, Obiad, Polska, Przepisy czytelników, Smażone, Wieprzowina by Onek

Składniki:

  • 0,5-1kg żeberek
  • ok. 700 g kapusty kiszonej (ja używam sprawdzonej kapusty z puszki kupionej w Lidlu).
  • 2 cebule
  • 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
  • przyprawy (sól, pieprz mielony, pieprz w małych ziarenkach, ziele angielskie, liść laurowy, ostra papryka, chili)

Przygotowanie:
Na początku kroimy kapustę na małe kawałki, jeśli kupiliście kapustę z beczki warto ją wcześniej wypłukać aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Następnie przystępujemy do przygotowania żeberek, które myjemy i kroimy według własnego uznania. Ja kupuje żeberka więcej mięsne niż kostne ;-) więc kroje je na małe kawałki. Tak przygotowane żeberka obtaczamy w ulubionym zestawie przypraw lub po prostu w Vegecie i pieprzu. Następnie obtaczamy mięso w mące i podsmażamy na oliwie z oliwek lub zwykłym oleju. Po podsmażeniu żeberek kroimy cebulę na drobną kostkę i również podsmażamy na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy żeberka.
W kolejnym etapie przygotowujemy potrawę do pieczenia. Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę pokrojonej kapusty, następnie kładziemy kilka kawałków mięsa. Mięso posypujemy chili i częścią podsmażonej cebulki. Następnie kładziemy kolejną warstwę kapusty, żeberek, które posypujemy ostrą papryką (ja dodałem jej sporo, bo lubię pikantne potrawy) i reszty podsmażonej cebulki. Całość przykrywamy resztą kapusty, którą posypujemy kilkoma małymi ziarenkami pieprzu, 3-4 ziarenkami ziela angielskiego oraz 2-3 liśćmi laurowymi. Tak przygotowaną potrawę podlewamy wodą a naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 2,5h czasu (200 stopni). Po około 2h wyciągamy potrawę z piekarnika i dokładamy do niej połowę słoiczka koncentratu pomidorowego, całość dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Podajemy według uznania z ziemniakami z wody, piure, ryżem – Smacznego.

Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto
Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto

Na początku kroimy kapustę na małe kawałki, jeśli kupiliście kapustę z beczki warto ją wcześniej wypłukać aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Następnie przystępujemy do przygotowania żeberek, które myjemy i kroimy według własnego uznania. Ja kupuje żeberka więcej mięsne niż kostne ;-) więc kroje je na małe kawałki. Tak przygotowane żeberka obtaczamy w ulubionym zestawie przypraw lub po prostu w Vegecie i pieprzu. Następnie obtaczamy mięso w mące i podsmażamy na oliwie z oliwek lub zwykłym oleju:

Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto
Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto

Po podsmażeniu żeberek kroimy cebulę na drobną kostkę i również podsmażamy na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy żeberka:
Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto
Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto

.
W kolejnym etapie przygotowujemy potrawę do pieczenia. Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę pokrojonej kapusty, następnie kładziemy kilka kawałków mięsa. Mięso posypujemy chili i częścią podsmażonej cebulki:
Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto
Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto

Następnie kładziemy kolejną warstwę kapusty, żeberek, które posypujemy ostrą papryką (ja dodałem jej sporo, bo lubię pikantne potrawy) i reszty podsmażonej cebulki. Całość przykrywamy resztą kapusty, którą posypujemy kilkoma małymi ziarenkami pieprzu, 3-4 ziarenkami ziela angielskiego oraz 2-3 liśćmi laurowymi. Tak przygotowaną potrawę podlewamy wodą a naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 2,5h czasu (200 stopni):
Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto
Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto

Po około 2h wyciągamy potrawę z piekarnika i dokładamy do niej połowę słoiczka koncentratu pomidorowego, całość dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy do piekarnika:Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto
Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto

Podajemy według uznania z ziemniakami z wody, piure, ryżem:Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto
Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto

Smacznego!

Żeberka w kapuście wieprzowina smazone przepisy czytelnikow polska obiad danie glowne codzienne  przepis foto

Autorem przepisu jest: Onek

Polecam również