Tradycyjna fasolowa

Listopad 7, 2008 w Jednogarnkowe, Polska, Średnie, Zupy by dzika

Składniki:

  • Fasola biała
  • 2 udka drobiowe
  • warzywa na wywar
  • żeberka wędzone
  • kiełbasa
  • wędzony surowy boczek
  • ziemniaki
  • sól, pieprz, czosnek, majeranek, ziele ang, liść laurowy

Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej ziarno fasoli zalać zimną wodą, zostawić na noc. Wody dać
dużo, bo fasola mocną ją ‚pije’. Wody może być dużo za dużo bo i tak później
ją się wylewa.

2. Ugotowałam mini rosół (2 udka + korpus, warzywa, ziele angielskie, liść
laurowy). Można zupę ugotować na resztkach rosołu z niedzieli ;) albo na
zwykłym wywarze.

3. Z wywaru wyciągnęłam mięso i warzywa a włożyłam wędzone żeberka, pokrojone
w paski (jeden pasek z jedną kostką), podgotowałam do wrzenia.

4. Dodałam namoczoną fasolę (bez wody), gotowałam na średnim ogniu 10 min.

5. Wrzuciłam pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałam na małym ogniu żeby lekko
zupa ‚pyrkała’.

6. Jak ziemniaki i fasola były miękkie wrzuciłam pokrojoną w kostkę kiełbasę
(śląska) i wędzony surowy boczek. Dalej gotowałam ok 10 min

7. Po 10 min doprawiłam zupę solą, pieprzem, majerankiem, posiekanym czosnkiem.

Zupa ciężka, sycąca, mocno rozgrzewająca, bardziej na jesienne wieczory niż na
wiosnę…

Tradycyjna fasolowa zupy srednie polska jednogarnkowe  przepis foto

Tradycyjna fasolowa zupy srednie polska jednogarnkowe  przepis foto

Tradycyjna fasolowa zupy srednie polska jednogarnkowe  przepis foto

Tradycyjna fasolowa zupy srednie polska jednogarnkowe  przepis foto

Tradycyjna fasolowa zupy srednie polska jednogarnkowe  przepis foto

Autorem przepisu jest: dzika

Polecam również