Tortilla z nadzieniem (Burito, Burrito)

Listopad 7, 2007 w Kolacja, Meksykań„ska, Smażone, Średnie, Wieprzowina by fotoprzepis.pl

Tortilla z nadzieniem (Burito, Burrito). Proponuje meksykański fotoprzepis, który w bardzo łatwy sposób i przy wykorzystaniu codziennych składników można przygotować jako np. danie imprezowe. Prezentowany poniżej przepis to doskonały start w bardziej zaawansowane dania meksykańskie.
Każdy może dopasować ilość chili do własnych upodobań smakowych. Jeśli nie chcecie przygotowywać własnych placków, możecie kupić gotowe.

Składniki (porcja dla 4 osób).

  • Dwie piersi z kurczaka
  • Opakowanie mrożonki meksykańskiej
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Puszka kukurydzy
  • Dwie cebule
  • Koncentrat pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • 4 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 2 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej,
  • sól do smaku.
  • na ciasto: mąka, woda, sól, oliwa.

Przepis:

Kroimy kurczaka i mieszamy go z solą, czosnkiem, Chili, i przyprawą meksykańską. Podsmażamy kurczaka używając odrobinę oliwy. Dodajemy cebulę. Przyprawiamy składniki słodką papryką. Dodajemy mrożoną sałatkę meksykańską i smażymy.

Po dokładnym obsmażeniu przenosimy składniki do garnka, dodajemy czerwoną fasole i kukurydze (konserwowe). W trakcie gotowania farszu dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiamy do smaku przyprawami. W oryginale farsz powinien być pikantny !
Przygotowujemy ciasto na placki (składają się z wody, mąki, soli i odrobiny oliwy). Połączone składniki wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta. Należy chronić ciasto przed wyschnięciem przykrywając je szmatką. Smażymy na patelni nie używając żadnego tłuszczu – nie za długo – do pojawienia się brązowych plamek. Usmażone placki układamy na sobie aby nie wyschły . Na usmażone placki nakładamy farsz i zawijamy.

SMACZNEGO!



sep.jpg

Kroimy kurczaka i mieszamy go z solą, czosnkiem, Chili, i przyprawą meksykańską:


Podsmażamy kurczaka używając odrobinę oliwy:
sep.jpg

Dodajemy cebulę:

sep.jpg

Przyprawiamy składniki słodką papryką:
sep.jpg

Dodajemy mrożoną sałatkę meksykańską:
sep.jpg

Dokładnie obsmażamy:

sep.jpg

Po dokładnym obsmażeniu przenosimy składniki do garnka, dodajemy czerwoną fasole i kukurydze (konserwowe). W trakcie gotowania farszu dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiamy do smaku przyprawami. W oryginale farsz powinien być pikantny !:
sep.jpg

Przygotowujemy ciasto na placki (składają się z wody, mąki, soli i odrobiny oliwy). Połączone składniki wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta. Należy chronić ciasto przed wyschnięciem przykrywając je szmatką:
sep.jpg

Smażymy na patelni nie używając żadnego tłuszczu  – nie za długo – do pojawienia się brązowych plamek. Usmażone placki układamy na sobie aby nie wyschły. Na usmażone placki nakładamy farsz i zawijamy:Tortilla z nadzieniem (Burito, Burrito)
sep.jpg

Przygotowujemy placek i farsz:

sep.jpg

Nakładamy porcje:
Tortilla z nadzieniem (Burito, Burrito)
sep.jpg

i zawijamy:
Tortilla z nadzieniem (Burito, Burrito)
sep.jpg

Gotowa tortilla wygląda tak:
Tortilla z nadzieniem (Burito, Burrito)
sep.jpg

SMACZNEGO !!

Polecam również