Tarta z owocami

Październik 29, 2008 w Ciasta i desery, Pieczone, Średnie by dzika

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125g masła (margaryny) – zimne
  • cukier waniliowy 16 g
    • Masa budyniowa:
    • 2 szklanki mleka
    • 0,5 szklanki cukru
    • aromat waniliowy
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 200 g masła (margaryny)
  • Owoce świeże lub mrożone, całkowita dowolność
  • Galaretka (pod kolor do owoców) rozpuszczona
    w połowie ilości wody podanej na opakowaniu

Ciasto:


Z podanych składników zagnieść (do dokładnego połączenia składników, nie wyrabiać).
Wstawić ciasto na 1h do lodówki

Formę posmarować tłuszczem i wylepić kruchym ciastem.
Ponakłuwać ciasto widelcem.
Piec przez około 15 min w 180 st. C
Upieczone odstawić do ostygnięcia

Masa:
W kubeczku rozprowadzić mąki w 0,5 szklanki mleka
Zagotować pozostałe mleko z cukrem, aromatem i masłem
Na gotujące się mleko wlać “rozpuszczoną” mąkę. Mieszać energicznie żeby nie
powstały grudki.
Jak zgęstnieje wylać gorące na kruchy spód.
Odstawić do ostygnięcia.

Następnie:
Na ostudzoną masę wysypać owoce.
Zalać galaretką owocową rozpuszczoną w 1 szklance wody.

Odstawić na 6 h do “przegryzienia”


 

Tarta z owocami srednie pieczone desery  przepis foto

Tarta z owocami srednie pieczone desery  przepis foto

Tarta z owocami srednie pieczone desery  przepis foto

Tarta z owocami srednie pieczone desery  przepis foto

Smacznego!

Tarta z owocami srednie pieczone desery  przepis foto

Autorem przepisu jest: dzika

Polecam również