Tajska zupa curry

Październik 4, 2010 w Jednogarnkowe, Orientalna, Średnie, Wykwintne, Zupy by fotoprzepis.pl

Tajska zupa curry to przygoda :) Jej doskonały, zróżnicowany smak, aksamitna konsystencja i przepiękny wygląd sprawiają, że w trakcie jedzenie zapominam o całym świecie i odpływam w świat niezwykłej przyjemności. Polecam jej przygotowanie. Siedząc nad miską ostrej, gorącej zupy przeniesiecie się z zimnej Polski w tropiki Tajlandii :):)

Składniki (duża porcja – 6-8 osób):

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 3 średnie pory
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 cebule
  • Opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
  • 100g zielonej tajskiej pasty curry
  • 400 g pędów bambusa
  • 200 g kiełków soi
  • puszka mleka kokosowego
  • 300 g makaronu jajecznego
  • Sos sojowy
  • Olej sezamowy

Przygotowanie:
Przed przystąpieniem do smażenia przygotowujemy sobie wszystkie składniki. W dużym woku rozgrzewamy olej sezamowy i krótko podsmażamy czosnek. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i łodygi trawy cytrynowej (trawę wystarczy przekroić na pół – później musi zostać wyłowiona). Kolejno dodajemy cienkie plastry cebuli oraz posiekaną całą ostrą papryczkę. Składniki smażymy przez cały czas na najmocniejszym palniku. Dodajemy mrożonkę chińską. W trakcie przygotowywania regularnie przyprawiamy sosem sojowym. Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą dodajemy zieloną pastę curry, pędy bambusa, kiełki soi i mleko kokosowe (im więcej w puszce będzie gęstego „masła” tym lepiej. U mnie było go prawie 3/4 puszki :):)). Dodajemy tyle wody, aby osiągnąć konsystencje zupy (na tym etapie nie musi być gęsta). Zupę dokładnie mieszamy i pozwalamy się jej pogotować. Jednym z ostatnich składników jest por (powinien być lekko chrupiący w zupie). Całość ciągle mieszamy aby smaki się dokładnie połączyły. Usuwamy trawę cytrynową. Na koniec dodajemy makaron, który zacznie szybko zagęszczać zupę. Energicznie mieszamy i sprawdzamy miękkość makaronu (nie wolno go przegotować). Jeśli zupa będzie za gęsta dodajemy wody. Finalnie doprawiamy sosem sojowym do smaku. Podajemy bardzo gorącą :)

Przed przystąpieniem do smażenia przygotowujemy sobie wszystkie składniki:Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

W dużym woku rozgrzewamy olej sezamowy i krótko podsmażamy czosnek:Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i łodygi trawy cytronowej (trawa wystarczy przekroić na pół – później musi być wyłowiona):
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Kolejno dodajemy cienkie plastry cebuli:Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

oraz posiekaną całą ostrą papryczkę:
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Składniki smażymy przez cały czas na najmocniejszym palniku. Dodajemy mrożonkę chińską. W trakcie przygotowywania regularnie przyprawiamy sosem sojowym:Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą dodajemy zieloną pastę curry:Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

pędy bambusa, kiełki soi:
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

i mleko kokosowe (im więcej w puszce będzie gęstego „masła” tym lepiej. U mnie było go prawie 3/4 puszki :):)):Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Dodajemy tyle wody, aby osiągnąć konsystencje zupy (na tym etapie nie musi być gęsta). Zupę dokładnie mieszamy i pozwalamy się jej pogotować. Jednym z ostatnich składników jest por (powinien być lekko chrupiący w zupie):
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Całość ciągle mieszamy aby smaki się dokładnie połączyły. Usuwamy trawę cytrynową:Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Na koniec dodajemy makaron, który zacznie szybko zagęszczać całość. Energicznie mieszamy i sprawdzamy miękkość makaronu (nie wolno go przegotować):Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Jeśli zupa będzie za gęsta dodajemy wody. Finalnie doprawiamy sosem sojowym do smaku:Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Podajemy bardzo gorącą :)
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa curry zupy wykwintne srednie orientalna jednogarnkowe  przepis foto

SMACZNEGO!

Polecam również