Szaszłyki z piersi kurczaka na sposób orientalny

Sierpień 7, 2010 w Danie główne, Grillowane, Kurczak i drób, Obiad, Orientalna, Średnie, Świąteczne, Wykwintne by Nina

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • Marynata:
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • Papryka słodka
  • Gałka muszkatołowa
  • Tymianek
  • Imbir
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:
Piersi, paprykę oraz cebulę kroimy mniej więcej w kwadraty 2×2 cm. Cebulę kroimy na pół wzdłuż, następnie rozdzielamy na łuski, które kroimy w cząstki przypominające kwadraty . Pomarańcze myjemy i sparzamy wrzątkiem, następnie ścieramy na tarce flavedo – cienką pomarańczową warstwę skórki, aby uzyskać malutkie wiórki (uważamy żeby nie zetrzeć albedo, czyli białej części skórki ). Flavedo zawiera olejki eteryczne dzięki czemu nasze danie wspaniale zyska na aromacie :) Następnie pomarańcze kroimy na pół i wyciskamy sok. Dodajemy do niego wiórki pomarańczowe, 2 łyżki oleju lub oliwy i po łyżeczce papryki słodkiej, gałki muszkatołowej i tymianku oraz po pół łyżeczki imbiru, soli i pieprzu.
Pokrojone piersi, paprykę i cebulę wrzucamy do jednej miski i zalewamy marynatą z soku pomarańczy i przypraw. Odstawiamy na przynajmniej 2 godziny aby się wszystkie składniki zamarynowały. Następnie patyczki od szaszłyków moczymy w wodzie (dzięki temu nie będą się palić na grillu), nadziewamy na nie na przemian kawałki kurczaka, paprykę i cebulę. Pieczemy do miękkości mięsa na grillu lub patelni grillowej albo w piekarniku.


Piersi, paprykę oraz cebulę kroimy mniej więcej w kwadraty  2×2 cm. Cebulę kroimy na pół wzdłuż, następnie rozdzielamy na łuski, które kroimy w cząstki przypominające kwadraty:

Pomarańcze myjemy i sparzamy wrzątkiem, następnie ścieramy na tarce flavedo – cienką pomarańczową warstwę skórki, aby uzyskać malutkie wiórki (uważamy żeby nie zetrzeć albedo, czyli białej części skórki). Flavedo zawiera olejki eteryczne dzięki czemu nasze danie wspaniale zyska na aromacie :) Następnie pomarańcze kroimy na pół i wyciskamy sok. Dodajemy do niego wiórki pomarańczowe, 2 łyżki oleju lub oliwy i po łyżeczce papryki słodkiej,  gałki muszkatołowej i tymianku oraz po pół łyżeczki imbiru, soli i pieprzu:

Pokrojone piersi, paprykę i cebulę wrzucamy do jednej miski i zalewamy marynatą z soku pomarańczy i przypraw. Odstawiamy na przynajmniej 2 godziny aby się wszystkie składniki zamarynowały:

Następnie patyczki od szaszłyków moczymy w wodzie (dzięki temu nie będą się palić na grillu), nadziewamy na nie na przemian kawałki kurczaka, paprykę i cebulę:

Pieczemy do miękkości mięsa na grillu lub patelni grillowej albo w piekarniku. W trakcie grillowania lub pieczenia polewamy marynatą:

Smacznego!


Profile photo of Nina

Autorem przepisu jest: Nina

Polecam również