Surówka z kapusty jak z chińskiej restauracji

Marzec 25, 2009 w Łatwe, Polska, Przystawki, Szybkie, Warzywa, Zdrowe by fotoprzepis.pl

Surówka z kapusty jak z chińskiej restauracji. Zastanawialiście się jak powstaje słodko-kwaśna surówka podawana niemal z każdym daniem w chińskich barach i restauracjach ? Poniżej znajdziecie opis jej przygotowania krok po kroku. Smakuje podobnie ?

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka cukru
  • szklanka octu
  • szklanka oleju
  • duża łyżka soli

Przygotowanie:


Szatkujemy kapustę i marchewkę.
Przygotowujemy zalewę składającą się ze szklanki oleju, szklanki octu, szklanki cukru i dużej łyżki soli. Do zalewy wciskamy czosnek. Zalewę podgrzewamy i polewamy nią kapustę. Dokładnie mieszamy aby zalewa dokładnie połączyła się z kapustą. Taka kapusta może być przechowywana przez dłuższy okres czasu np. w szczelnie zamykanej misce bądź zakręcanym słoiku. Smacznego!


Szatkujemy kapustę:

Surówka z kapusty jak z chińskiej restauracji

I marchewkę:

Przygotowujemy zalewę składającą się ze szklanki oleju:

szklanki octu:

szklanki cukru:

Surówka z kapusty jak z chińskiej restauracji

i dużej łyżki soli:

Do zalewy wciskamy czosnek:

Zalewę podgrzewamy i polewamy nią kapustę:

Dokładnie mieszamy aby zalewa dokładnie połączyła się z kapustą:

Surówka z kapusty jak z chińskiej restauracji

Taka kapusta może być przechowywana przez dłuższy okres czasu np. w szczelnie zamykanej misce bądź zakręcanym słoiku. Smacznego!

Surówka z kapusty jak z chińskiej restauracji

Polecam również