Przepis na spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczką

TwórcaRedakcja Fotoprzepis
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany
Save
Przepis na spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczką

Masz ochotę na bezmięsne danie o nieco ostrzejszym charakterze? Tu doskonale sprawdzi się spaghetti z dodatkiem czosnku, oliwy oraz papryczki chilli. Spaghetti z takimi dodatkami to bardzo popularne danie we Włoszech, nazywane: spaghetti aglio, olio e peperoncino.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.5 minutyCzas got.15 minutyCałkowity czas20 minuty
Składniki na spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczką
 400 gram makaronu spaghetti
 2 szt. papryczka chilli
 3 szt. ząbek czosnku
 oliwa z oliwek
 1 szt. pęczek pietruszki (opcjonalnie)
 sól
 pieprz

 

Sposób przygotowania spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczką
1

Ugotuj makaron zgodnie z opisem producenta.

2

Obierz i przecisnąć czosnek przez praskę.

3

Posiekaj papryczkę chilli.

4

Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Ma być ciepła - nie gorąca, bo spalisz czosnek i paprykę.

5

Dodaj przygotowany czosnek oraz pokrojoną paprykę. Pozostaw na 2-3 minuty w ciepłej oliwie, by oddały smak.

6

Dodaj ugotowany makaron. Podlej kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu.

7

Dorzuć natkę pietruszki, posól i popieprz do smaku.

Aby wzmocnić jego walory smakowe możesz dodać także starty parmezan.

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania,

Składniki

Składniki na spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczką
 400 gram makaronu spaghetti
 2 szt. papryczka chilli
 3 szt. ząbek czosnku
 oliwa z oliwek
 1 szt. pęczek pietruszki (opcjonalnie)
 sól
 pieprz

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczką
1

Ugotuj makaron zgodnie z opisem producenta.

2

Obierz i przecisnąć czosnek przez praskę.

3

Posiekaj papryczkę chilli.

4

Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Ma być ciepła - nie gorąca, bo spalisz czosnek i paprykę.

5

Dodaj przygotowany czosnek oraz pokrojoną paprykę. Pozostaw na 2-3 minuty w ciepłej oliwie, by oddały smak.

6

Dodaj ugotowany makaron. Podlej kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu.

7

Dorzuć natkę pietruszki, posól i popieprz do smaku.

Przepis na spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *