Sos meksykański na ciepło i na zimno

Marzec 22, 2012 w Jednogarnkowe, Łatwe, Meksykań„ska, Warzywa, Wegetariań„skie by GosiaW

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka chilli w proszku =ogą być 2 mniejsze papryczki peperoni
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki jarzynki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paseczki. Topimy w rondlu masło, wrzucamy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę i podsmażamy ok. 5 -7minut. Dodajemy przyprawy, miód i dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki i i dotujemy ok. 10 minut na mocnym ogniu, po czym na małym ogniu jeszcze przez ok. 20-30 minut gotujemy żeby zgęstniało a pomidory się rozpadły. Sos jest naprawdę baaaardzo ostry. Świetny na ciepło z mięskiem i makaronem, oraz na zimno np. do dań z grilla. Można oczywiście zlać w słoiki i trzymać w lodówce do ok. 1 miesiąca – u mnie znika po max 10 dniach:)

Sos meksykański na ciepło i na zimno wegetarianskie warzywa meksykanska latwe jednogarnkowe  przepis foto
Sos meksykański na ciepło i na zimno wegetarianskie warzywa meksykanska latwe jednogarnkowe  przepis foto

Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paseczki. Topimy w rondlu masło, wrzucamy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli:
Sos meksykański na ciepło i na zimno wegetarianskie warzywa meksykanska latwe jednogarnkowe  przepis foto
Sos meksykański na ciepło i na zimno wegetarianskie warzywa meksykanska latwe jednogarnkowe  przepis foto

Następnie dodajemy paprykę i podsmażamy ok. 5 -7minut. Dodajemy przyprawy, miód i dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut:
Sos meksykański na ciepło i na zimno wegetarianskie warzywa meksykanska latwe jednogarnkowe  przepis foto
Sos meksykański na ciepło i na zimno wegetarianskie warzywa meksykanska latwe jednogarnkowe  przepis foto

Sos meksykański na ciepło i na zimno wegetarianskie warzywa meksykanska latwe jednogarnkowe  przepis foto
Sos meksykański na ciepło i na zimno wegetarianskie warzywa meksykanska latwe jednogarnkowe  przepis foto

Dodajemy pomidory z puszki i i dotujemy ok. 10 minut na mocnym ogniu, po czym na małym ogniu jeszcze przez ok. 20-30 minut gotujemy żeby zgęstniało a pomidory się rozpadły:
Sos meksykański na ciepło i na zimno wegetarianskie warzywa meksykanska latwe jednogarnkowe  przepis foto
Sos meksykański na ciepło i na zimno wegetarianskie warzywa meksykanska latwe jednogarnkowe  przepis foto

Sos jest naprawdę baaaardzo ostry. Świetny na ciepło z mięskiem i makaronem, oraz na zimno np. do dań z grilla. Można oczywiście zlać w słoiki i trzymać w lodówce do ok. 1 miesiąca – u mnie znika po max 10 dniach:)
Sos meksykański na ciepło i na zimno wegetarianskie warzywa meksykanska latwe jednogarnkowe  przepis foto
Sos meksykański na ciepło i na zimno wegetarianskie warzywa meksykanska latwe jednogarnkowe  przepis foto

Sos meksykański na ciepło i na zimno wegetarianskie warzywa meksykanska latwe jednogarnkowe  przepis foto

Autorem przepisu jest: GosiaW

Polecam również