Sos bolognese (Ragù Bolognese)

Listopad 22, 2011 w Danie główne, Europejska, Jednogarnkowe, Kolacja, Łatwe, Obiad, Wieprzowina, Wł‚oska by fotoprzepis.pl

Z sosem bolognese jest podobnie jak z innymi sztandarowymi daniami (np. musaka) – niby wszyscy wiemy jak je przyrządzić,  ale często okazuje się, że „oryginalny” przepis jest inny niż nam się wydawało. Zapewne większość z  Was przygotowała kiedyś bolognese z dużą ilością sosu pomidorowego, czosnkiem, bazylią i oliwą – ja również :)
Dla odmiany przygotowałem  bolognese jak najbardziej zbliżone do oryginału: długo gotowane mięso z warzywami, z minimalną ilością pomidorów ale za to z… mlekiem. Wiecie co ? Nie każdemu z gości przypadł on do gustu ;)
Mój wniosek jest następujący: nieważne czy trzymacie się klasyki czy modyfikujecie przepis pod swój gust. Wybierzcie taką wersję, która najbardziej zadowoli Wasze kubki smakowe :)
Jeśli chodzi o mnie to zamierzam wracać zarówno do jednej  jak i drugiej wersji.  Ta ostatnia urzekła mnie intensywnym mięsnym smakiem z aromatem czerwonego wina.


Składniki (porcja dla 4 osób):

  • ok. 400 g dobrego mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
  • 10-20g wędzonego boczku
  • 1 cebula (ok 60g)
  • 1 marchew (ok 60 g)
  • Seler naciowy (opcjonalnie) 60 g
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • szklanka mleka
  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku

Przepis:


Pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą marchew lekko solimy i podsmażamy do miękkości na tłuszczu wytopionym z wędzonego boczku. Do warzyw dodajemy mięso i smażymy aż do jego rozpadnięcia na drobne kawałki. W następnej kolejności dodajemy wino oraz koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy. Taki sos (zwany też gulaszem bolognese) gotowany na wolnym ogniu przez kilka godzin pod przykryciem nabiera wyjątkowo bogatego smaku. W wersji przyspieszonej można lekko uchylić pokrywkę i gotować do momentu odparowania płynów. W kolejnym kroku dodajemy mleko i dusimy często mieszając aż mięso wchłonie mleko i powstanie gęsty, aksamitny sos. Doprawiamy finalnie do smaku solą i pieprzem. Sos bolognese można wykorzystać do lazanii, cannelloni czy podawać z makaronami (podobno spaghetti to najgorszy rodzaj makaronu do bolognese bo sos spada z tych cienkich nitek:))


Sos bolognese (Ragù Bolognese)

Pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą marchew lekko solimy i podsmażamy do miękkości na tłuszczu wytopionym z wędzonego boczku:
Sos bolognese (Ragù Bolognese)

Do warzyw dodajemy mięso i smażymy aż do jego rozpadnięcia na drobne kawałki:

Sos bolognese (Ragù Bolognese)

W następnej kolejności dodajemy wino oraz koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy. Taki sos (zwany też gulaszem bolognese) gotowany na wolnym ogniu przez kilka godzin pod przykryciem nabiera wyjątkowo bogatego smaku:
Sos bolognese (Ragù Bolognese)

W wersji przyspieszonej można lekko uchylić pokrywkę i gotować do momentu odparowania płynów:

W kolejnym kroku dodajemy mleko i dusimy często mieszając aż mięso wchłonie mleko i powstanie gęsty, aksamitny sos. Doprawiamy finalnie do smaku solą i pieprzem:
Sos bolognese (Ragù Bolognese)

Sos bolognese można wykorzystać do lazanii, cannelloni czy podawać z makaronami (podobno spaghetti to najgorszy rodzaj makaronu do bolognese bo sos spada z tych cienkich nitek:))
Sos bolognese (Ragù Bolognese)

Smacznego!

Polecam również