Sos bolognese (Ragù Bolognese)

Listopad 22, 2011 w Danie główne, Europejska, Jednogarnkowe, Kolacja, Łatwe, Obiad, Wieprzowina, Wł‚oska by fotoprzepis.pl

Z sosem bolognese jest podobnie jak z innymi sztandarowymi daniami (np. musaka) – niby wszyscy wiemy jak je przyrządzić,  ale często okazuje się, że „oryginalny” przepis jest inny niż nam się wydawało. Zapewne większość z  Was przygotowała kiedyś bolognese z dużą ilością sosu pomidorowego, czosnkiem, bazylią i oliwą – ja również :)
Dla odmiany przygotowałem  bolognese jak najbardziej zbliżone do oryginału: długo gotowane mięso z warzywami, z minimalną ilością pomidorów ale za to z… mlekiem. Wiecie co ? Nie każdemu z gości przypadł on do gustu ;)
Mój wniosek jest następujący: nieważne czy trzymacie się klasyki czy modyfikujecie przepis pod swój gust. Wybierzcie taką wersję, która najbardziej zadowoli Wasze kubki smakowe :)
Jeśli chodzi o mnie to zamierzam wracać zarówno do jednej  jak i drugiej wersji.  Ta ostatnia urzekła mnie intensywnym mięsnym smakiem z aromatem czerwonego wina.


Składniki (porcja dla 4 osób):

  • ok. 400 g dobrego mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
  • 10-20g wędzonego boczku
  • 1 cebula (ok 60g)
  • 1 marchew (ok 60 g)
  • Seler naciowy (opcjonalnie) 60 g
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • szklanka mleka
  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku

Przepis:


Pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą marchew lekko solimy i podsmażamy do miękkości na tłuszczu wytopionym z wędzonego boczku. Do warzyw dodajemy mięso i smażymy aż do jego rozpadnięcia na drobne kawałki. W następnej kolejności dodajemy wino oraz koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy. Taki sos (zwany też gulaszem bolognese) gotowany na wolnym ogniu przez kilka godzin pod przykryciem nabiera wyjątkowo bogatego smaku. W wersji przyspieszonej można lekko uchylić pokrywkę i gotować do momentu odparowania płynów. W kolejnym kroku dodajemy mleko i dusimy często mieszając aż mięso wchłonie mleko i powstanie gęsty, aksamitny sos. Doprawiamy finalnie do smaku solą i pieprzem. Sos bolognese można wykorzystać do lazanii, cannelloni czy podawać z makaronami (podobno spaghetti to najgorszy rodzaj makaronu do bolognese bo sos spada z tych cienkich nitek:))


Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto
Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto

Pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą marchew lekko solimy i podsmażamy do miękkości na tłuszczu wytopionym z wędzonego boczku:
Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto
Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto

Do warzyw dodajemy mięso i smażymy aż do jego rozpadnięcia na drobne kawałki:Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto
Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto

Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto
Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto

W następnej kolejności dodajemy wino oraz koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy. Taki sos (zwany też gulaszem bolognese) gotowany na wolnym ogniu przez kilka godzin pod przykryciem nabiera wyjątkowo bogatego smaku:
Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto
Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto

W wersji przyspieszonej można lekko uchylić pokrywkę i gotować do momentu odparowania płynów:Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto
Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto

W kolejnym kroku dodajemy mleko i dusimy często mieszając aż mięso wchłonie mleko i powstanie gęsty, aksamitny sos. Doprawiamy finalnie do smaku solą i pieprzem:
Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto
Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto

Sos bolognese można wykorzystać do lazanii, cannelloni czy podawać z makaronami (podobno spaghetti to najgorszy rodzaj makaronu do bolognese bo sos spada z tych cienkich nitek:))
Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto
Sos bolognese (Ragù Bolognese) wloska wieprzowina obiad latwe kolacja jednogarnkowe europejska danie glowne  przepis foto

Smacznego!

Polecam również