Przepis na śmietanową zapiekankę z makaronem, szynką i groszkiem

TwórcaRedakcja Fotoprzepis
RatingTrudnośćBeginner
Save
Przepis na śmietanową zapiekankę z makaronem, szynką i groszkiem

Masz dość typowych przepisów? Przygotuj smaczne danie, sycącą zapiekankę z makaronem, szynką oraz groszkiem. To idealna propozycja na chłodniejsze dni. Potrawa to dobry zastrzyk energii i kalorii, niezbędnych do pracy.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.20 minutyCzas got.35 minutyCałkowity czas55 minuty
Składniki na śmietanową zapiekankę z makaronem, szynką i groszkiem
 300 gram makaron typu świderki, muszelki, kolanka
 200 gram szynka
 200 gram ser żółty
 1 szt. puszka zielonego groszku
 180 ml śmietana kwaśna
 1 szt. cebula
 2 szt. jajko
 3 łyżka bułka tarta
 masło
 sól
 pieprz
Sposób przygotowania śmietanowej zapiekanki z makaronem, szynką i groszkiem
1

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

2

Odsącz groszek.

3

Posiekaj cebulę.

4

Pokrój w kostkę szynkę.

5

Przeciśnij czosnek przez praskę.

6

Wymieszaj ze sobą jajka, śmietanę i starty ser wraz z przyprawami.

7

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

8

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i włóż do niego mieszankę. Posyp całość bułką tartą oraz odrobiną startego sera.

9

Nagrzej piekarnik na 180 st. Celsjusza. Danie piecz przez około 35 minut do czasu zarumienienia.

10

Zapiekankę podawaj po przestudzeniu.

Zamiast groszku możesz użyć brokułów .

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki na śmietanową zapiekankę z makaronem, szynką i groszkiem
 300 gram makaron typu świderki, muszelki, kolanka
 200 gram szynka
 200 gram ser żółty
 1 szt. puszka zielonego groszku
 180 ml śmietana kwaśna
 1 szt. cebula
 2 szt. jajko
 3 łyżka bułka tarta
 masło
 sól
 pieprz

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania śmietanowej zapiekanki z makaronem, szynką i groszkiem
1

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

2

Odsącz groszek.

3

Posiekaj cebulę.

4

Pokrój w kostkę szynkę.

5

Przeciśnij czosnek przez praskę.

6

Wymieszaj ze sobą jajka, śmietanę i starty ser wraz z przyprawami.

7

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

8

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i włóż do niego mieszankę. Posyp całość bułką tartą oraz odrobiną startego sera.

9

Nagrzej piekarnik na 180 st. Celsjusza. Danie piecz przez około 35 minut do czasu zarumienienia.

10

Zapiekankę podawaj po przestudzeniu.

Przepis na śmietanową zapiekankę z makaronem, szynką i groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *