Red Velvet / Hello Kitty Tort

Marzec 20, 2012 w Ciasta i desery, Pieczone, Świąteczne, Trudne, Wykwintne by Onek

Moja Maja jakiś czas temu wymyśliła sobie, że chciałaby na 3-cie urodziny tor Hello Kitty. Z racji tego, że jakoś nie mogłem dotrzeć do żadnej cukierni, która mogłaby mi pokazać zdjęcie takiego wyrobu postanowiłem podjąć się sam wyzwania. Pierwszy w życiu tort ;-) ale czego się nie robi dla dziecka. Jako baza posłużył Red Velvet Cake, standardowy krem do tortów i pianki marshmallows. Trochę pracy było a i świetna zabawa … a efekt jak widać na zdjęciach końcowych.

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 zapachu waniliowego
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • odrobina soli (szczypta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Słoiczek czerwonego barwnika w żelu

Krem:

  • 2 opakowania śmietany kremówki (2x200g)
  • 0,5-1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny
  • ¼ szklanki wrzątku
  • Dżem/konfitury do przełożenia

Masa ozdobna:

  • 300-400 g pianek marshmallows (z Lidla lub firmy Jojo, Haribo)
  • 500 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • ewentualnie barwniki spożywcze w proszku, ale w zupełności wystarczy kolor pianek.

Przepis

Przed przystąpieniem do robienia ciasta trzeba na 1h wyciągnąć masło z lodówki tak aby stało się miękkie, dodatkowo wyciągamy maślankę aby złapała temperaturę pokojową. Jajka polewamy wrzątkiem (czemu nie wiem – babcia tak zawsze robiła). Śmietankę mocno schładzamy np. w zamrażalniku.

Do miski wrzucamy masło podzielone na małe kawałki, cukier oraz połowę zapachu waniliowego. Na początku powoli, później z maksymalnymi obrotami miksujemy masło z cukrem tak aby stało się jedną masą (ok. 5 min). Po tym czasie dodajemy pojedynczo jajka cały czas miksując na jednolitą masę (w sumie około 10 min.). W tzw. między czasie do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, sodę. Po przesianiu dokładnie mieszamy i ponawiamy przesiewanie.
Gdy miksowana masa stanie się jednolitą zwalniamy obroty miksera do minimum i dokładamy do niej przesianą mąkę (najlepiej podzielić to na 3 etapy dosypywania). Gdy całość znowu przybierze jednolitą masę dolewamy maślankę, a następnie czerwony barwnik spożywczy (Do Red Velvet Cake najlepszy jest barwnik w żelu, ja z uwagi na kilka nieprzewidzianych wypadków zmuszony byłem użyć barwnika w proszku, który dobry jest do barwienia kremów i mas). Całość mieszamy aby barwnik przeszedł przez całą masę. Przygotowujemy tortownicę (ja wykorzystałem 23cm) smarujemy ją dokładnie masłem i posypujemy mąką. Przygotowaną masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 60-70 min. Trudno mi jest podać temperaturę bo mam piekarnik gazowy bez termoobiegu – ale myślę, że było gdzieś 180-200 stopni. Pod koniec pieczenia warto nakłuć ciasto patyczkiem aby później się nie zdziwić ;-) – jak będzie suchy, można wyciągać. WAŻNE !!! Wyciągamy z piekarnika od razu po upieczeniu i 2-3 razu stukamy solidnie tortownicą o stół – jak mówi babcia nie siądzie. Następnie studzimy w blaszce przez ok. 15 min. a następnie odwracamy do góry dnem i otwieramy blaszkę. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Po wystygnięciu możemy przystąpić do krojenia i do tego celu wykorzystujemy nóż i kawałek żyłki lub nitki. Nożem lekko nacinamy przypieczony wierzch ciasta, dookoła tak aby zrobić ślad do właściwego cięcia. Następnie bierzemy w dłonie żyłkę lub nić i pociągając powoli przecinamy ciasto na piękne kawałki.

Teraz można przystąpić do zrobienia masy do przełożenia. Jeśli tort będzie wożony to lepiej jest wcześniej w ¼ szklanki wrzątku roztopić żelatynę, następnie schłodzić do letniego i dodać do śmietanki pod koniec ubijania. Dzięki temu ciasto będzie sztywniejsze i łatwiej będzie je przewieść samochodem, a i krojenie nie sprawi też trudu.

Wlewamy do miski mocno schłodzoną śmietankę i dosypujemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Miksujemy na dużych obrotach tak aby masa zesztywniała ale nie za długo aby śmietanka nie zaczęła się ścinać (pojawiają się grudki). Następnie dodajemy mascarpone i żelatynę, całość dobrze mieszamy. Tak powstał nam krem do przełożenia.

Spód ciasta kładziemy na talerzu i smarujemy np. dżemem/konfiturą a następnie cienką warstwą kremu. Kładziemy drugi kawałek ciasta, który również smarujemy już grubszą warstwą kremu i ostatnia warstwa ciastka, którą przykrywamy kremem. Po nałożeniu ostatniej warstwy przystępujemy do wygładzania i smarowania boków. Tutaj dowolność, można wygładzić, można porobić równoległe paski, można dekorować. Z racji tego, że to była baza do nałożenia masy, ja nie starałem się aby wyglądało to pięknie ;-). Tak przygotowane ciasto ląduje do lodówki.

Teraz czas przystąpić do zrobienia masy ozdobnej z pianek marshmallows, których różne rodzaje można dostać w marketach – JoJo (białe, różowo-żółte) lub Haribo (różowo-białe, błękitno-białe). Ja kupiłem Lidlowe (różowo-biało-żółte) i Jojo (białe).

W większym garnku zagotować wodę, mniejszy garnek wsadzić do większego tak aby nie wylewała się woda z większego. Do mniejszego garnka wlać 2-3 łyżki wody + ewentualny barwnik jeśli chcielibyśmy mieć określony kolor. Do wody dodajemy trochę pianek i na wolnym ogniu topimy pianki ciągle mieszając i od czasu do czasu dorzucając nową partię. Całość procesu topienia może potrwać ale lepiej robić to na wolnym ogniu, bo pianki mogą się przypalić. Gdy masa będzie już całości płynna przygotowujemy dużą miskę, do której wsypujemy sporo cukru pudru (zapamiętaj cukier puder to Twój wybawca). Robimy dziurkę i przekładamy masę. I teraz jeśli nie chcesz polec pod żadnym pozorem nie dotykaj masy palcami ;-) jest strasznie klejąca. Trzymaj miskę, mieszaj łyżką i dosypuj cukier puder do momentu gdy łyżka nie będzie się oblepiała masą. Następnie można przystąpić do wyrabiania masy. Dosypujemy cukier puder i ugniatamy chwilę. Gdy masa już nie klei się tak mocno do dłoni można spróbować ją rozwałkować. Stół lub stolnicę posypujemy cukrem pudrem, wałek warto również posypać i do dzieła wałkujemy. Masa może się lepić do stołu dlatego też można w trakcie wałkowania dosypać jeszcze cukru. Masę rozwałkować do grubości około 3 mm nie cieniej, bo podczas przenoszenia na ciasto może się porwać.

Wyciągamy ciasto i jednym sprawnym ruchem kładziemy masę na ciasto. Nie trzeba ubijać, przyklepywać, powinniśmy automatycznie uzyskać piękny kształt. Nadmiar odcinamy z grubsza, a następnie dociskamy masę do spodu ciasta i docinamy pod wymiar. Docinać najlepiej lekko zwilżonym nożem. Z pozostałości można zrobić jak ja kulki lub inne dekoracje – w zależności od wzoru. Masę również możecie przechowywać do 3 tyg. istotnym jest aby została szczelnie zawinięta w folię spożywczą i do szafy z gadżetami do ciast. Sama masa jest bardzo fajna i pozostaje długo plastyczna, po wyschnięciu jest sztywna i jadalna. Można tworzyć cuda.

Co do wyglądu Hello Kitty, to buźka została wycięta z papierowego szablonu, który nałożyłem na białą masę. Wycinałem lekko wilgotnym nożem. Oczy są to rodzynki w czekoladzie, nos biała kulka pomalowana kurkumą. Wąsy niestety wypadły najgorzej ale już nie było czasu aby ich prawić – pomalowane płynną czekoladą. Kokarda wycięta z 2 pasków masy marshmallows.

Efekt końcowy jak widać – nie pokaże niestety środka bo torcik został skonsumowany przez dzieci w przedszkolu. Może jak powstanie kolejna wersja Red Velvet Cake to postaram się pokazać sam środek.

Aha do barwienia można używać zarówno barwników spożywczych (w żelu do ciasta, w proszku do mas) ale również barwników naturalnych np. 500 ml soku z buraków do ciasta, sok z owocu granatu, sok wiśniowy, sok z jagód, szafran, kurkuma, kakao,


Przed przystąpieniem do robienia ciasta trzeba na 1h wyciągnąć masło z lodówki tak aby stało się miękkie, dodatkowo wyciągamy maślankę aby złapała temperaturę pokojową. Jajka polewamy wrzątkiem (czemu nie wiem – babcia tak zawsze robiła). Śmietankę mocno schładzamy np. w zamrażalniku:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Do miski wrzucamy masło podzielone na małe kawałki, cukier oraz połowę zapachu waniliowego. Na początku powoli, później z maksymalnymi obrotami miksujemy masło z cukrem tak aby stało się jedną masą (ok. 5 min):
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Po tym czasie dodajemy pojedynczo jajka cały czas miksując na jednolitą masę (w sumie około 10 min.). W tzw. między czasie do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, sodę. Po przesianiu dokładnie mieszamy i ponawiamy przesiewanie:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Gdy miksowana masa stanie się jednolitą zwalniamy obroty miksera do minimum i dokładamy do niej przesianą mąkę (najlepiej podzielić to na 3 etapy dosypywania):
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Gdy całość znowu przybierze jednolitą masę dolewamy maślankę:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

a następnie czerwony barwnik spożywczy (Do Red Velvet Cake najlepszy jest barwnik w żelu, ja z uwagi na kilka nieprzewidzianych wypadków zmuszony byłem użyć barwnika w proszku, który dobry jest do barwienia kremów i mas):
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Całość mieszamy aby barwnik przeszedł przez całą masę. Przygotowujemy tortownicę (ja wykorzystałem 23cm) smarujemy ją dokładnie masłem i posypujemy mąką. Przygotowaną masę przelewamy do tortownicy:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 60-70 min. Trudno mi jest podać temperaturę bo mam piekarnik gazowy bez termoobiegu – ale myślę, że było gdzieś 180-200 stopni. Pod koniec pieczenia warto nakłuć ciasto patyczkiem aby później się nie zdziwić ;-) – jak będzie suchy, można wyciągać:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

WAŻNE !!! Wyciągamy z piekarnika od razu po upieczeniu i 2-3 razu stukamy solidnie tortownicą o stół – jak mówi babcia nie siądzie. Następnie studzimy w blaszce przez ok. 15 min. a następnie odwracamy do góry dnem i otwieramy blaszkę. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Po wystygnięciu możemy przystąpić do krojenia i do tego celu wykorzystujemy nóż i kawałek żyłki lub nitki. Nożem lekko nacinamy przypieczony wierzch ciasta, dookoła tak aby zrobić ślad do właściwego cięcia. Następnie bierzemy w dłonie żyłkę lub nić i pociągając powoli przecinamy ciasto na piękne kawałki:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Teraz można przystąpić do zrobienia masy do przełożenia. Jeśli tort będzie wożony to lepiej jest wcześniej w ¼ szklanki wrzątku roztopić żelatynę, następnie schłodzić do letniego i dodać do śmietanki pod koniec ubijania. Dzięki temu ciasto będzie sztywniejsze i łatwiej będzie je przewieść samochodem, a i krojenie nie sprawi też trudu.

Wlewamy do miski mocno schłodzoną śmietankę i dosypujemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Miksujemy na dużych obrotach tak aby masa zesztywniała ale nie za długo aby śmietanka nie zaczęła się ścinać (pojawiają się grudki). Następnie dodajemy mascarpone i żelatynę, całość dobrze mieszamy. Tak powstał nam krem do przełożenia.
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Spód ciasta kładziemy na talerzu i smarujemy np. dżemem/konfiturą:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

a następnie cienką warstwą kremu. Kładziemy drugi kawałek ciasta, który również smarujemy już grubszą warstwą kremu i ostatnia warstwa ciastka, którą przykrywamy kremem. Po nałożeniu ostatniej warstwy przystępujemy do wygładzania i smarowania boków. Tutaj dowolność, można wygładzić, można porobić równoległe paski, można dekorować. Z racji tego, że to była baza do nałożenia masy, ja nie starałem się aby wyglądało to pięknie ;-). Tak przygotowane ciasto ląduje do lodówki:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Teraz czas przystąpić do zrobienia masy ozdobnej z pianek marshmallows, których różne rodzaje można dostać w marketach – JoJo (białe, różowo-żółte) lub Haribo (różowo-białe, błękitno-białe). Ja kupiłem Lidlowe (różowo-biało-żółte) i Jojo (białe).
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

W większym garnku zagotować wodę, mniejszy garnek wsadzić do większego tak aby nie wylewała się woda z większego. Do mniejszego garnka wlać 2-3 łyżki wody + ewentualny barwnik jeśli chcielibyśmy mieć określony kolor. Do wody dodajemy trochę pianek:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

i na wolnym ogniu topimy pianki ciągle mieszając i od czasu do czasu dorzucając nową partię. Całość procesu topienia może potrwać ale lepiej robić to na wolnym ogniu, bo pianki mogą się przypalić:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Gdy masa będzie już całości płynna przygotowujemy dużą miskę, do której wsypujemy sporo cukru pudru (zapamiętaj cukier puder to Twój wybawca). Robimy dziurkę i przekładamy masę. I teraz jeśli nie chcesz polec pod żadnym pozorem nie dotykaj masy palcami ;-) jest strasznie klejąca. Trzymaj miskę, mieszaj łyżką i dosypuj cukier puder do momentu gdy łyżka nie będzie się oblepiała masą:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Następnie można przystąpić do wyrabiania masy. Dosypujemy cukier puder i ugniatamy chwilę:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Gdy masa już nie klei się tak mocno do dłoni można spróbować ją rozwałkować. Stół lub stolnicę posypujemy cukrem pudrem, wałek warto również posypać i do dzieła wałkujemy. Masa może się lepić do stołu dlatego też można w trakcie wałkowania dosypać jeszcze cukru. Masę rozwałkować do grubości około 3 mm nie cieniej, bo podczas przenoszenia na ciasto może się porwać.

Wyciągamy ciasto i jednym sprawnym ruchem kładziemy masę na ciasto. Nie trzeba ubijać, przyklepywać, powinniśmy automatycznie uzyskać piękny kształt. Nadmiar odcinamy z grubsza, a następnie dociskamy masę do spodu ciasta i docinamy pod wymiar. Docinać najlepiej lekko zwilżonym nożem. Z pozostałości można zrobić jak ja kulki lub inne dekoracje – w zależności od wzoru. Masę również możecie przechowywać do 3 tyg. istotnym jest aby została szczelnie zawinięta w folię spożywczą i do szafy z gadżetami do ciast. Sama masa jest bardzo fajna i pozostaje długo plastyczna, po wyschnięciu jest sztywna i jadalna. Można tworzyć cuda.

Co do wyglądu Hello Kitty, to buźka została wycięta z papierowego szablonu, który nałożyłem na białą masę. Wycinałem lekko wilgotnym nożem. Oczy są to rodzynki w czekoladzie, nos biała kulka pomalowana kurkumą. Wąsy niestety wypadły najgorzej ale już nie było czasu aby ich prawić – pomalowane płynną czekoladą. Kokarda wycięta z 2 pasków masy marshmallows.
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Efekt końcowy jak widać – nie pokaże niestety środka bo torcik został skonsumowany przez dzieci w przedszkolu. Może jak powstanie kolejna wersja Red Velvet Cake to postaram się pokazać sam środek:
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto
Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Aha do barwienia można używać zarówno barwników spożywczych (w żelu do ciasta, w proszku do mas) ale również barwników naturalnych np. 500 ml soku z buraków do ciasta, sok z owocu granatu, sok wiśniowy, sok z jagód, szafran, kurkuma, kakao,

Red Velvet / Hello Kitty Tort wykwintne trudne swiateczne pieczone desery  przepis foto

Autorem przepisu jest: Onek

Polecam również