Pyszny, sycący gulasz wołowy a’la Strogonow

Styczeń 29, 2010 w Danie główne, Europejska, Jednogarnkowe, Obiad, Polska, Średnie, Świąteczne, Wołowina by Babcia Bronia

Ten gulasz przez bogactwo kontrastujących ze sobą składników jest doskonały na rozruszanie kubków smakowych oraz żołądków gości, którzy chcieliby się wzmocnić w okolicach północy ;)

Składniki:

  • 40 dag wołowiny (pokrojonej w paseczki)
  • 2 duże cebule (pokrojonej w półksiężyce)
  • 30 dag pieczarek (umyte i pokrojone w paseczki)
  • 3 papryki ( pokrojone w paseczki)
  • 2 marchewki (pokrojone w drobną kostkę)
  • ok.0.7 litrowy słoik ogórków korniszonów w paseczki (20 min przed końcem gotowania)
  • pół słoika wody z korniszonów

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności podsmażamy tłusty boczek aż się zrumieni. Do niego dodajemy wołowinę (ja dałem gulaszową). Obsmażamy wołowinę (nie solimy!). Następnie dodajemy cebulę pieczarki paprykę, marchewkę, Całość solimy. Dodajemy wodę uważając żeby nie wyszła z tego zupa! Gotujemy do miekkosci wołowiny. Dodajemy keczup pikantny 2 lub 3 duże łyżki – wedle własnego uznania. W końcowym etapie gotowania, około 20 minut przed końcem dodajemy ogórki i połowę wody z ogórków. Przyprawiamy pieprzem (opcjonalnie Vegetą) i posypujemy maka (jedna łyżka) przez sitko po wierzchu aby go zagęścić (ale bez przesady – sos nie ma być za gęsty). Gulasz ten najlepiej smakuje po północy jako rozgrzewające, stawiające na nogi danie.


W pierwszej kolejności podsmażamy tłusty boczek aż się zrumieni. Do niego dodajemy wołowinę (ja dałem gulaszową):

Obsmażamy wołowinę (nie solimy!):

Następnie dodajemy cebulę:

pieczarki, paprykę, marchewkę, Całość solimy:

Dodajemy wodę uważając żeby nie wyszła z tego zupa! Gotujemy do miękkości wołowiny:

Dodajemy keczup pikantny 2 lub 3 duże łyżki – wedle własnego uznania. W końcowym etapie gotowania, około 20 minut przed końcem dodajemy ogórki i połowę wody z ogórków. Przyprawiamy pieprzem (opcjonalnie Vegetą) i posypujemy maka (jedna łyżka) przez sitko po wierzchu aby go zagęścić (ale bez przesady – sos nie ma być za gęsty):


Gulasz ten najlepiej smakuje po północy jako rozgrzewające, stawiające na nogi danie:

Profile photo of Babcia Bronia

Autorem przepisu jest: Babcia Bronia

Polecam również