Puszysty sernik

Czerwiec 8, 2010 w Ciasta i desery by fotoprzepis.pl

Składniki:

  • 500g sera ricotta
  • 1 szklanka mleka
  • 35g masła
  • 3 lyzki maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (15g)
  • Laska wanilii ( lub aromat waniliowy)
  • 100g ciasteczek, u mnie kruche maślane

Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 170°. Skruszyć ciasteczka. Wyłożyć tortownice papierem do pieczenia i to bardzo dokładnie bo ciasto jest płynne. Moja tortownica ma średnicę ok 20cm i ciasto sięgało prawie po brzegi. Wysypać skruszone ciasteczka na spod i ubić je trochę.
Teraz ciasto. Miksujemy wszystko oprócz białek, tzn ser, masło, mleko, żółtka, cukier , mąkę i ziarenka z wyskrobanej laski wanilii. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do wcześniej wymieszanej masy, bardzo delikatnie.
Wlać serowa masę na przygotowany uprzednio spod z ciasteczek I piec 65min. Zostawić w piekarniku, aż do ostygnięcia . Jeśli sernik za bardzo się pali z góry, przykryć tortownice papierem aluminiowym.
Jak ciasto ostygnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.


Dla tych co lubią polewy, tak jak moje łobuziaki. Zrobiłam polewę czekoladowo-malinowa, lustrzankę, choć ten efekt lustrzany nie jest do końca osiągnięty, sernik jest popękany i ma nierówne boki, za to smak jest czekoladowo-kwaskowy, śliczniutki.



Polecam również