Puszysty sernik

Czerwiec 8, 2010 w Ciasta i desery by fotoprzepis.pl

Składniki:

  • 500g sera ricotta
  • 1 szklanka mleka
  • 35g masła
  • 3 lyzki maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (15g)
  • Laska wanilii ( lub aromat waniliowy)
  • 100g ciasteczek, u mnie kruche maślane

Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 170°. Skruszyć ciasteczka. Wyłożyć tortownice papierem do pieczenia i to bardzo dokładnie bo ciasto jest płynne. Moja tortownica ma średnicę ok 20cm i ciasto sięgało prawie po brzegi. Wysypać skruszone ciasteczka na spod i ubić je trochę.
Teraz ciasto. Miksujemy wszystko oprócz białek, tzn ser, masło, mleko, żółtka, cukier , mąkę i ziarenka z wyskrobanej laski wanilii. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do wcześniej wymieszanej masy, bardzo delikatnie.
Wlać serowa masę na przygotowany uprzednio spod z ciasteczek I piec 65min. Zostawić w piekarniku, aż do ostygnięcia . Jeśli sernik za bardzo się pali z góry, przykryć tortownice papierem aluminiowym.
Jak ciasto ostygnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Puszysty sernik desery  przepis foto
Puszysty sernik desery  przepis foto

Dla tych co lubią polewy, tak jak moje łobuziaki. Zrobiłam polewę czekoladowo-malinowa, lustrzankę, choć ten efekt lustrzany nie jest do końca osiągnięty, sernik jest popękany i ma nierówne boki, za to smak jest czekoladowo-kwaskowy, śliczniutki.

Puszysty sernik desery  przepis foto
Puszysty sernik desery  przepis foto

Puszysty sernik desery  przepis foto
Puszysty sernik desery  przepis foto

Polecam również