Prosty sos grzybowy

Wrzesień 8, 2010 w Łatwe, Obiad, Polska, Przystawki, Smażone by fotoprzepis.pl

Prosty sos grzybowy z niezwykłym dodatkiem – szczyptą chili, która zmienia typowy sos grzybowy w prawdziwą poezję smaku :) .

Składniki:

  • ok. 1 kg grzybów (świeżych lub mrożonych)
  • 3 średnie cebule
  • duża łyżka masła dobrej jakości
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sol, pieprz, chili

 

Przepis:
W pierwszej kolejności gotujemy pokrojone grzyby przez około 15-20 minut. W międzyczasie na roztopionym maśle podsmażamy cebulę (dobre masło nada całej potrawie wyjątkowego aromatu i konsystencji). Ugotowane grzyby odcedzamy z wody i dodajemy do podsmażonej cebuli. Całość dokładnie mieszamy i pozwalamy się chwilę pogotować. Po kilku minutach do grzybów dodajemy śmietanę (jeśli ją posolicie – nie zważy się).  Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. chili doskonale podkreśla smak grzybów i nadaje potrawie „głębie” :)

Sos doskonale nadaje się do mięs.
Smacznego!

Prosty sos grzybowy

W pierwszej kolejności gotujemy pokrojone grzyby przez około 15-20 minut. W międzyczasie na roztopionym maśle podsmażamy cebulę (dobre masło nada całej potrawie wyjątkowego aromatu i konsystencji):Prosty sos grzybowy
Prosty sos grzybowy

Ugotowane grzyby odcedzamy z wody:
Prosty sos grzybowy

dodajemy do podsmażonej cebuli. Całość dokładnie mieszamy i pozwalamy się chwilę pogotować:Prosty sos grzybowy

Po kilku minutach do grzybów dodajemy śmietanę (jeśli ją posolicie – nie zważy się):Prosty sos grzybowy

Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji:Prosty sos grzybowy

Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. chili doskonale podkreśla smak grzybów i nadaje potrawie „głębie” :):
Prosty sos grzybowy

Sos doskonale nadaje się do mięs.  Smacznego!

Prosty sos grzybowy

Polecam również