Pomidory z fetą

Październik 30, 2008 w Codzienne, Łatwe, Przystawki, Sał‚atki, Szybkie, Warzywa by dzika

Składniki:

  • Potrzebne:
  • pomidory
  • ser feta
  • olej (oliwa) – 2 części
  • woda – 1 część
  • czosnek przeciśnięty przez praskę
  • zioła (oregano, bazylia, prowansalskie)
  • sól, pieprz
  • ocet winny
  • ewentualnie kilka sosów z torebki do sałatek
  • (grecki lub włoski)

Przygotowanie:
W płytkim naczyniu układamy na przemian pokrojone w plastry pomidory i fetę.
Robimy sos.
Mieszamy (ja w słoiku wytrząsam) oliwę z wodą, tak żeby powstała emulsja i dosypujemy przyprawy, ocet i czosnek. Co chwilę trzeba próbować żeby znaleźć swoją równowagę smakową. Przyznaję się że na początku korzystałam z gotowych sosów, które podrasowywałam ziołami, smakowały równie dobrze.Sos odstawić na 5 minut żeby się przegryzło i polać nim pomidory.
Podawać schłodzone po 30 minutach

Na koniec, po zjedzeniu pomidorów, nie wylewać sosu, tylko maczać w nim białe pszenne pieczywo i się delektować!!! :DDD


Pomidory z fetą warzywa szybkie salatki przystawki latwe codzienne  przepis foto

Pomidory z fetą warzywa szybkie salatki przystawki latwe codzienne  przepis foto

Pomidory z fetą warzywa szybkie salatki przystawki latwe codzienne  przepis foto

Pomidory z fetą warzywa szybkie salatki przystawki latwe codzienne  przepis foto

Pomidory z fetą warzywa szybkie salatki przystawki latwe codzienne  przepis foto

Autorem przepisu jest: dzika

Polecam również