Sandacz pieczony w maśle z cytryną i koperkiem

Styczeń 15, 2012 w Danie główne, Europejska, Obiad, Pieczone, Ryby i owoce morza, Średnie, Świąteczne, Wykwintne, Zdrowe by fotoprzepis.pl

Tego wspaniałego, świeżego sandacza dostałem od znajomego :) Nie mam specjalnego doświadczenia w przygotowywaniu takich sztuk. Wiedziałem jednak, że nie chcę zabijać delikatnego smaku ryby nadmiernie wyrazistymi dodatkami. Zdecydowałem się na koper i cytrynę, które nadały mu charakter i masło, które podkreśliło delikatny smak tej ryby. A jakie są Wasze najlepsze przepisy na pieczoną rybę ?

Składniki:

  • 1 świeży sandacz
  • Pęczek koperku
  • Kilka plastrów cytryny
  • Sól morska
  • 30 g masła

Przepis:
Sandacza oskrobać, usunąć płetwy, skrzela i oczy. Natrzeć go solą (najlepiej morską) wewnątrz i na zewnątrz. Pozostawić na godzinę. We wnętrzu ryby umieścić pęczek koperku oraz plastry cytryny. Sandacza umieścić na folii aluminiowej (matową stroną do zewnątrz). Na sandaczu rozłożyć masło, całość szczelnie zawinąć i umieścić w rozgrzanym do 200 st. C. piekarniku. Około 500 g ryby piec 15 minut.
Po upieczeniu usuwamy z wnętrza plastry cytryny (w przeciwnym razie może nadać rybie gorzki smak).


Sandacz pieczony w maśle z cytryną i koperkiem zdrowe wykwintne swiateczne srednie ryby i owoce morza pieczone obiad europejska danie glowne  przepis foto
Sandacz pieczony w maśle z cytryną i koperkiem zdrowe wykwintne swiateczne srednie ryby i owoce morza pieczone obiad europejska danie glowne  przepis foto

Sandacz pieczony w maśle z cytryną i koperkiem zdrowe wykwintne swiateczne srednie ryby i owoce morza pieczone obiad europejska danie glowne  przepis foto
Sandacz pieczony w maśle z cytryną i koperkiem zdrowe wykwintne swiateczne srednie ryby i owoce morza pieczone obiad europejska danie glowne  przepis foto

Polecam również