Pieczone plastry karkówki z marchewką i cebulą

Luty 20, 2012 w Codzienne, Danie główne, Europejska, Łatwe, Obiad, Pieczone, Wieprzowina by fotoprzepis.pl

Krucha, rozpadająca się przy dotknięciu widelca karkówka z dodatkiem dużej ilości słodkiej marchewki i cebuli to danie, które z pewnością zasmakuje każdemu. Odpowiednio zaserwowane na dużym półmisku, nie pozostawi gości w obojętności :)

Składniki:

  • Karkówka (ok. 1 kg)
  • Przyprawy: majeranek, pieprz, sól lub peklo-sól (dla koloru i smaku)
  • Marchewka (3 -4 sztuki średniej wielkości)
  • Cebula (3 -4 sztuki średniej wielkości)
  • Białe wino – opcjonalnie

Przepis:
Porcję karkówki nacieramy przyprawami oraz solą (lub peklo-solą) i zostawiamy na noc. Na drugi dzień mięso kroimy na plastry i smażymy z obu stron do zarumienienia (można wykorzystać patelnie grillową). Obsmażone kawałki karkówki układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Dodajemy kilka ząbków czosnku. Wszystko przykrywamy warstwą marchewki pokrojonej w podłużne plastry. Na marchewce układamy pokrojoną w grube plastry cebulę. Pieczemy w zamkniętym naczyniu przez około jedną godzinę (lub do miękkości mięsa). Wedle uznania naczynie można otworzyć na ostatnie 15-20 minut aby warzywa się zarumieniły (opcjonalnie dodajemy wtedy białe wino, które podkreśli smak cebuli).  W ten sposób przygotowana karkówka idealnie prezentuje się na dużym półmisku.


Karkówkę nacieramy przyprawami oraz solą (lub peklo-solą) i zostawiamy na noc. Na drugi dzień mięso kroimy na plastry:
Pieczone plastry karkówki z marchewką i cebulą wieprzowina pieczone obiad latwe europejska danie glowne codzienne  przepis foto
Pieczone plastry karkówki z marchewką i cebulą wieprzowina pieczone obiad latwe europejska danie glowne codzienne  przepis foto

smażymy z obu stron do zarumienienia (można wykorzystać patelnie grillową):Pieczone plastry karkówki z marchewką i cebulą wieprzowina pieczone obiad latwe europejska danie glowne codzienne  przepis foto
Pieczone plastry karkówki z marchewką i cebulą wieprzowina pieczone obiad latwe europejska danie glowne codzienne  przepis foto

Obsmażone kawałki karkówki układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Dodajemy kilka ząbków czosnku:Pieczone plastry karkówki z marchewką i cebulą wieprzowina pieczone obiad latwe europejska danie glowne codzienne  przepis foto
Pieczone plastry karkówki z marchewką i cebulą wieprzowina pieczone obiad latwe europejska danie glowne codzienne  przepis foto

Wszystko przykrywamy warstwą marchewki pokrojonej w podłużne plastry. Na marchewce układamy pokrojoną w grube plastry cebulę:
Pieczone plastry karkówki z marchewką i cebulą wieprzowina pieczone obiad latwe europejska danie glowne codzienne  przepis foto
Pieczone plastry karkówki z marchewką i cebulą wieprzowina pieczone obiad latwe europejska danie glowne codzienne  przepis foto

Pieczemy w zamkniętym naczyniu przez około jedną godzinę (lub do miękkości mięsa). Wedle uznania naczynie można otworzyć na ostatnie 15-20 minut aby warzywa się zarumieniły (opcjonalnie dodajemy wtedy białe wino, które podkreśli smak cebuli):
Pieczone plastry karkówki z marchewką i cebulą wieprzowina pieczone obiad latwe europejska danie glowne codzienne  przepis foto
Pieczone plastry karkówki z marchewką i cebulą wieprzowina pieczone obiad latwe europejska danie glowne codzienne  przepis foto

Dobrze, prezentuje się na dużym półmisku:
Pieczone plastry karkówki z marchewką i cebulą wieprzowina pieczone obiad latwe europejska danie glowne codzienne  przepis foto
Pieczone plastry karkówki z marchewką i cebulą wieprzowina pieczone obiad latwe europejska danie glowne codzienne  przepis foto

Polecam również