Pieczona szynka

Maj 12, 2010 w Danie główne, Obiad, Pieczone, Polska, Świąteczne, Wieprzowina by fotoprzepis.pl

Podczas majowego weekendu postanowiłem poeksperymentować z boczkiem i szynką, które akurat znalazłem w babcinej spiżarce :) Efektem tych eksperymentów jest pieczona szynka.
Wykorzystałem boczek jako tłustą osłonę dla chudej szynki, dzięki czemu nie trzeba jej chować do plastikowych rękawów ani nie trzeba polewać jej tłuszczem w trakcie pieczenia. Pod boczkiem można umieścić przyprawy które utrzymają się przez cały okres pieczenia.

Składniki:

  • Surowa wieprzowa szynka
  • Surowy wieprzowy boczek
  • 2 Cebule
  • Kilka ząbków czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra,rozmaryn


Przygotowanie:

Jedną stronę szynki posypujemy mieszanką papryki, soli, pieprzu, rozmarynu i układamy na niej czosnek. Ta część szynki zostanie zawinięta do wewnątrz i będzie aromatyzować od środka mięso. Następnie formujemy szynkę i wiążemy sznurkiem. Na jej wierzchu układamy cebulę i czosnek. Całość szczelnie okrywamy surowym boczkiem pokrojonym w cienkie paseczki. Boczek można przyprawić dodatkowo solą i pieprzem (będzie możliwy do zjedzenia, ale musimy się z tym liczyć, że się bardzo mocno przypiecze). Szynkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Czas zależy od ilości mięsa – przelicznik to 1 godzina na kilogram mięsa. Po upieczeniu nie kroić od razu tylko pozostawić aby „stężała” – zdecydowanie lepiej będzie dawała się kroić (ja niestety nie mogłem się doczekać efektu i pokroiłem trochę za szybko ;) Szynka tak przygotowana okazała się niesamowicie smaczna, soczysta i doskonale przyprawiona. Boczek okazał się idealną tłustą przekąska na majówkowe biesiady :)


Pieczona szynka

Jedną stronę szynki posypujemy mieszanką papryki, soli, pieprzu, rozmarynu i układamy na niej czosnek. Ta część szynki zostanie zawinięta do wewnątrz i będzie aromatyzować od środka mięso:

Następnie formujemy szynkę i wiążemy sznurkiem:

Na jej wierzchu układamy cebulę i czosnek:

Całość szczelnie okrywamy surowym boczkiem pokrojonym w cienkie paseczki:

Boczek można przyprawić dodatkowo solą i pieprzem (będzie możliwy do zjedzenia, ale musimy się z tym liczyć, że się bardzo mocno przypiecze):

Szynkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Czas zależy od ilości mięsa – przelicznik to 1 godzina na kilogram mięsa:


Pieczona szynka

Po upieczeniu nie kroić od razu tylko pozostawić aby „stężała” – zdecydowanie lepiej będzie dawała się kroić (ja niestety nie mogłem się doczekać efektu i pokroiłem trochę za szybko ;):

Szynka tak przygotowana okazała się niesamowicie smaczna, soczysta i doskonale przyprawiona. Boczek okazał się idealną tłustą przekąska na majówkowe biesiady :)Pieczona szynka

Polecam również