Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym

Styczeń 16, 2012 w Danie główne, Dziczyzna, Europejska, Obiad, Pieczone, Świąteczne, Trudne, Wykwintne by fotoprzepis.pl

Dziczyzna to ostatnio stały bywalec w serwisie fotoprzepis.pl :)  Cieszę się z tego, ponieważ w porównaniu z wieprzowiną mięso to ma większe walory smakowe oraz zawiera dużo mniej tłuszczu. Dobrze uformowana i upieczona szynka jest bardzo efektownym daniem imprezowym. Niektórzy z Was dostrzegą zapewne w poniższym przepisie, brytyjskie wpływy dań typu ‚carvery’ – prezentowałem je tutaj

Składniki:

  • ok 2 kg szynki z dzika
  • mąka, śmietana do zagęszczenia sosu pieczeniowego
  • łyżeczka musztardy do sosu
  • sól, pieprz do smaku

Marynata:

  • 2 l wody
  • 0,2 l octu
  • ok. 10 ziarenek pieprzu
  • ok. 3 listy laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 3 pietruszki
  • 4 marchewki
  • łyżka soli

Przepis:

Do garnka z wodą, octem i przyprawami dodać obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Następnie marynatę zagotować, ostudzić i umieścić w niej dziczyznę. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.
Przed pieczeniem szynkę osuszyć i uformować tak, aby uzyskała okrągły kształt a jej tłuszcz znajdował się na zewnątrz. Ułożyć mięso na folii aluminiowej (błyszczącą stroną do środka). W zależności od ilości tłuszczu  można posmarować ją dodatkowo smalcem a na jej wierzchu ułożyć  część warzyw z marynaty. Całość szczelnie owinąć folią (można dwukrotnie). Jeśli mięso jest mocno schłodzone, przed pieczeniem należy odczekać aż nabierze temperatury pokojowej. Szynkę piec do miękkości w rozgrzanym do 200 st. C. piekarniku według zasady 1 godzinę na kilogram mięsa. Na ostatnie 20-30 minut zdjąć folię i opiekać do zrumienienia polewając ją tłuszczem. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku około 10-15 minut aby soki wewnątrz rozeszły się równomiernie. Z uzyskanego tłuszczu przygotować sos, zagęszczając go mąką z mlekiem oraz uzupełniając wodą lub bulionem wedle własnego uznania. Przyprawiamy do smaku musztardą oraz solą i pieprzem. Idealnym dodatkiem do takiej potrawy z sosem są Yorkshire puddingi


Do garnka z wodą, octem i przyprawami dodać obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Następnie marynatę zagotować, ostudzić i umieścić w niej dziczyznę. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin:

Przed pieczeniem szynkę osuszyć i uformować tak, aby uzyskała okrągły kształt a jej tłuszcz znajdował się na zewnątrz:


Ułożyć mięso na folii aluminiowej (błyszczącą stroną do środka). W zależności od ilości tłuszczu  można posmarować ją dodatkowo smalcem a na jej wierzchu ułożyć  część warzyw z marynaty:

Całość szczelnie owinąć folią (można dwukrotnie). Jeśli mięso jest mocno schłodzone, przed pieczeniem należy odczekać aż nabierze temperatury pokojowej:

 Szynkę piec do miękkości w rozgrzanym do 200 st. C. piekarniku według zasady 1 godzinę na kilogram mięsa. Na ostatnie 20-30 minut zdjąć folię i opiekać do zrumienienia polewając ją tłuszczem. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku około 10-15 minut aby soki wewnątrz rozeszły się równomiernie. Z uzyskanego tłuszczu przygotować sos, zagęszczając go mąką z mlekiem oraz uzupełniając wodą lub bulionem wedle własnego uznania. Przyprawić do smaku musztardą oraz solą i pieprzem:

Idealnym dodatkiem do takiej potrawy z sosem są Yorkshire puddingi

Polecam również