Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym

Styczeń 16, 2012 w Danie główne, Dziczyzna, Europejska, Obiad, Pieczone, Świąteczne, Trudne, Wykwintne by fotoprzepis.pl

Dziczyzna to ostatnio stały bywalec w serwisie fotoprzepis.pl :)  Cieszę się z tego, ponieważ w porównaniu z wieprzowiną mięso to ma większe walory smakowe oraz zawiera dużo mniej tłuszczu. Dobrze uformowana i upieczona szynka jest bardzo efektownym daniem imprezowym. Niektórzy z Was dostrzegą zapewne w poniższym przepisie, brytyjskie wpływy dań typu ‚carvery’ – prezentowałem je tutaj

Składniki:

  • ok 2 kg szynki z dzika
  • mąka, śmietana do zagęszczenia sosu pieczeniowego
  • łyżeczka musztardy do sosu
  • sól, pieprz do smaku

Marynata:

  • 2 l wody
  • 0,2 l octu
  • ok. 10 ziarenek pieprzu
  • ok. 3 listy laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 3 pietruszki
  • 4 marchewki
  • łyżka soli

Przepis:

Do garnka z wodą, octem i przyprawami dodać obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Następnie marynatę zagotować, ostudzić i umieścić w niej dziczyznę. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.
Przed pieczeniem szynkę osuszyć i uformować tak, aby uzyskała okrągły kształt a jej tłuszcz znajdował się na zewnątrz. Ułożyć mięso na folii aluminiowej (błyszczącą stroną do środka). W zależności od ilości tłuszczu  można posmarować ją dodatkowo smalcem a na jej wierzchu ułożyć  część warzyw z marynaty. Całość szczelnie owinąć folią (można dwukrotnie). Jeśli mięso jest mocno schłodzone, przed pieczeniem należy odczekać aż nabierze temperatury pokojowej. Szynkę piec do miękkości w rozgrzanym do 200 st. C. piekarniku według zasady 1 godzinę na kilogram mięsa. Na ostatnie 20-30 minut zdjąć folię i opiekać do zrumienienia polewając ją tłuszczem. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku około 10-15 minut aby soki wewnątrz rozeszły się równomiernie. Z uzyskanego tłuszczu przygotować sos, zagęszczając go mąką z mlekiem oraz uzupełniając wodą lub bulionem wedle własnego uznania. Przyprawiamy do smaku musztardą oraz solą i pieprzem. Idealnym dodatkiem do takiej potrawy z sosem są Yorkshire puddingi


Do garnka z wodą, octem i przyprawami dodać obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Następnie marynatę zagotować, ostudzić i umieścić w niej dziczyznę. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin:
Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto
Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto

Przed pieczeniem szynkę osuszyć i uformować tak, aby uzyskała okrągły kształt a jej tłuszcz znajdował się na zewnątrz:
Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto
Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto

Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto
Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto

Ułożyć mięso na folii aluminiowej (błyszczącą stroną do środka). W zależności od ilości tłuszczu  można posmarować ją dodatkowo smalcem a na jej wierzchu ułożyć  część warzyw z marynaty:
Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto
Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto

Całość szczelnie owinąć folią (można dwukrotnie). Jeśli mięso jest mocno schłodzone, przed pieczeniem należy odczekać aż nabierze temperatury pokojowej:
Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto
Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto

 Szynkę piec do miękkości w rozgrzanym do 200 st. C. piekarniku według zasady 1 godzinę na kilogram mięsa. Na ostatnie 20-30 minut zdjąć folię i opiekać do zrumienienia polewając ją tłuszczem. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku około 10-15 minut aby soki wewnątrz rozeszły się równomiernie. Z uzyskanego tłuszczu przygotować sos, zagęszczając go mąką z mlekiem oraz uzupełniając wodą lub bulionem wedle własnego uznania. Przyprawić do smaku musztardą oraz solą i pieprzem:Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto
Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto

Idealnym dodatkiem do takiej potrawy z sosem są Yorkshire puddingi
Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto
Pieczona szynka z dzika w pysznym sosie pieczeniowym wykwintne trudne swiateczne pieczone obiad europejska dziczyzna danie glowne  przepis foto

Polecam również