Nalewka cytrynowa – Cytrynówka

Sierpień 18, 2010 w Koktajle by fotoprzepis.pl

Nalewka cytrynowa – Cytrynówka
Przepis prosty i mało atrakcyjny wizualnie (co nie znaczy że nie atrakcyjny dla pozostałych zmysłów ;)), ale publikuję go na prośbę jednego z fanów fotoprzepis.pl :)

Pamiętajcie, że nalewka ma smakować Wam a moje proporcje potraktujcie jako bazę wyjściową. Ilość cytryny czy miodu możecie wedle uznania zwiększać lub zmniejszać.

Składniki:

  • 300 ml wody źródlanej
  • 200 ml spirytusu
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Wersja ekspresowa:

Wycisnąć sok z cytryny uważając, żeby nie zetrzeć białego miąższu. Zazwyczaj jest on gorzki. Przygotowujemy naczynie. Można przygotować cytrynówkę w butelce (jeśli w butelce to o pojemności większej od oczekiwanego płynu aby można było wstrząsnąć składniki). Do naczynia wlewamy kolejno miód, sok z cytryny, spirytus i wodę. Całość dokładnie wstrząsamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin jeśli jesteśmy w potrzebie (czyt. idą goście :)). Jednak jak to z nalewkami bywa – im dłużej stoją, tym lepiej smakują :)

Wersja pracochłonna:
Skórkę z cytryny obieramy tak aby otrzymać wyłącznie flavedo czyli cienką żółtą skórkę. Albedo, czyli część biała jest gorzka i nie powinna trafić do naczynia. Skórkę zalewamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc. Po miesiącu zlewamy spirytus (będzie zabarwiony na żółto a skórka będzie biała). Do spirytusu dodajemy wodę z cukrem (jeśli chcemy uzyskać klarowną nalewkę) lub z miodem (jeśli nie przeszkadza nam, że będzie mętna). Proporcje analogiczne jak w wersji ekspresowej. Całość dokładnie wstrząsamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin jeśli jesteśmy w potrzebie (czyt. idą goście :)). Jednak jak to z nalewkami bywa – im dłużej stoją, tym lepiej smakują :)

Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto
Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto

Wycisnąć sok z cytryny uważając, żeby nie zetrzeć białego miąższu. Zazwyczaj jest on gorzki:Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto
Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto

Przygotowujemy naczynie. Można przygotować cytrynówkę w butelce (jeśli w butelce to o pojemności większej od oczekiwanego płynu aby można było wstrząsnąć składniki). Do naczynia wlewamy kolejno miód:Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto
Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto

sok z cytryny:
Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto
Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto

spirytus:
Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto
Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto

i wodę. Całość dokładnie wstrząsamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin jeśli jesteśmy w potrzebie (czyt. idą goście :)). Jednak jak to z nalewkami bywa – im dłużej stoją, tym lepiej smakują :):
Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto
Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto

Delektujemy się w małych ilościach:
Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto
Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto

Wersja pracochłonna:
Skórkę z cytryny obieramy tak aby otrzymać wyłącznie flavedo czyli cienką żółtą skórkę. Albedo, czyli część biała jest gorzka i nie powinna trafić do naczynia. Skórkę zalewamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc. Po miesiącu zlewamy spirytus (będzie zabarwiony na żółto a skórka będzie biała). Do spirytusu dodajemy wodę z cukrem (jeśli chcemy uzyskać klarowną nalewkę) lub z miodem (jeśli nie przeszkadza nam, że będzie mętna). Proporcje analogiczne jak w wersji ekspresowej. Całość dokładnie wstrząsamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin jeśli jesteśmy w potrzebie (czyt. idą goście :)). Jednak jak to z nalewkami bywa – im dłużej stoją, tym lepiej smakują :):
Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto
Nalewka cytrynowa   Cytrynówka koktajle  przepis foto

Polecam również