Cannelloni z mięsem mielonym z sosem beszamelowym

Marzec 6, 2008 w Danie główne, Europejska, Obiad, Pieczone, Wieprzowina, Wł‚oska by fotoprzepis.pl

Cannelloni z mięsem mielonym z sosem beszamelowym przygotowałem krok po kroku aby ułatwić Wam przygotowanie tej efektownej zapiekanki. Podzielcie się ze mną swoimi efektami :) W komentarzach możecie umieścić zdjęcia !

A jak po przygotowaniu pokochacie cannelloni to zachęcam do przygotowania innych jego rodzajów:

Cannelloni z tuńczykiem i serem ricotta w sosie beszamelowym
Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym
Cannelloni ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Składniki (porcja dla 4-5 osób):

  • ok. 500 g mięsa mielonego (np. mieszane)
  • 18 rurek makaronu cannelloni
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mozzarella
  • kilka plastrów żółtego sera
  • sos beszamelowy
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek, bazylia, koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż przestanie być surowe. Dodajemy koncentrat pomidorowy i łączymy z mięsem.

Odstawiamy patelnie z ognia, dodajemy bazylię oraz drobno pokrojoną mozzarelle. Tak przygotowany farsz nakładamy do rurek. Nadziane rurki układamy w żaroodpornym naczyniu.

Całość zalewamy sosem beszamelowym (wersja łatwiejsza – mleko zmieszane z gęstą śmietana i mąką). Na wierzchu układamy ser żółty (wersja ekskluzywna – tarty parmezan). Uwaga! każdy kawałek makaronu nie przykryty sosem i wystający nie zmięknie! Pamiętajcie żeby KAŻDA rurka była przykryta.

Pieczemy cannelloni 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego !!



Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek:

Dodajemy mięso mielone:

Podsmażamy aż przestanie być surowe:


Dodajemy koncentrat pomidorowy i łączymy z mięsem:

Odstawiamy patelnie z ognia, dodajemy bazylię oraz drobno pokrojoną mozzarelle:

Ostudzony farsz nakładamy do rurek:


Nadziane rurki układamy w żaroodpornym naczyniu:

Całość zalewamy sosem beszamelowym (wersja łatwiejsza – mleko zmieszane z gęstą śmietana i mąką). Na wierzchu układamy ser żółty (wersja ekskluzywna – tarty parmezan). Uwaga! każdy kawałek makaronu nie przykryty sosem i wystający nie zmięknie! Pamiętajcie żeby KAŻDA rurka była przykryta.:

Pieczemy cannelloni 30 minut w temperaturze 200 stopni:

Serwujemy danie:

Smacznego !!

Polecam również