Przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z kurkami

TwórcaRedakcja Fotoprzepis
RatingTrudnośćBeginner
Save
Przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z kurkami

Bardzo smaczne, pożywne i wartościowe danie, które można przygotować w niecałą godzinę! A gdy trwa sezon kurkowy, grzech nie skorzystać z ich wyjątkowego smaku!

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.20 minutyCzas got.25 minutyCałkowity czas45 minuty
Składniki na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z kurkami
 300 gram makaron penne bądź farfalle
 250 gram kurki
 2 szt. pierś z kurczaka (1 podwójna)
 0,50 szklanka śmietana co najmniej 18% (najlepiej 30%)
 1 łyżka masło
 1 szt. cebula
 2 szt. ząbek czosnku
 sól, pieprz
 natka pietruszki
 olej

Wartości odżywcze

Ze względu na śmietanę i masło danie jest kaloryczne, natomiast od czasu do czasu warto zaszaleć, bo smak jest niepowtarzalny. Danie jest konkretną dawką białka (kurczak i makaron) oraz energii. Sam makaron często jest postrzegany jako tuczący, a fakty są zgoła inne. Tuczące są sosy dodawane do makaronu, a nie on sam. Natomiast zawarta w makaronie skrobia jest paliwem energetycznym dla całego organizmu człowieka.

Informacje

Wielkość: 3 porcje

Sposób przygotowania makaronu z kurczakiem w sosie śmietanowym z kurkami
1

Zaczynamy od przejrzenia kurek i opłukania. Większe można przekroić.

2

Makaron gotujemy al'dente- zgodnie z wytycznymi producenta na opakowaniu.

3

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Jak się usmażą przekładamy na talerz (ok. 8 minut).

4

Na tej samej patelni znów rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki, solimy i od czasu do czasu mieszamy. Smażymy do momentu odparowania płynu (8-10 minut).

5

Na patelnię wrzucamy kurczaka. Śmietanę przelewamy do kubka, dodajemy powoli gorące kurki. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Solimy i pieprzymy.

6

Na koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy dokładnie. Na talerzu posypujemy makaron świeżą natką pietruszki.

Uwagi

To danie można przygotować na różne sposoby. Rezygnując z masła i zamieniając śmietanę na lżejszą, będzie bardziej fit.

Podsumowanie

Sezon na kurki trwa od czerwca do listopada. I w tym okresie to danie świetnie się sprawdza na stołach. Jest syte, spokojnie zastąpi dwudaniowy obiad!

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania,

Składniki

Składniki na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z kurkami
 300 gram makaron penne bądź farfalle
 250 gram kurki
 2 szt. pierś z kurczaka (1 podwójna)
 0,50 szklanka śmietana co najmniej 18% (najlepiej 30%)
 1 łyżka masło
 1 szt. cebula
 2 szt. ząbek czosnku
 sól, pieprz
 natka pietruszki
 olej

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania makaronu z kurczakiem w sosie śmietanowym z kurkami
1

Zaczynamy od przejrzenia kurek i opłukania. Większe można przekroić.

2

Makaron gotujemy al'dente- zgodnie z wytycznymi producenta na opakowaniu.

3

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Jak się usmażą przekładamy na talerz (ok. 8 minut).

4

Na tej samej patelni znów rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki, solimy i od czasu do czasu mieszamy. Smażymy do momentu odparowania płynu (8-10 minut).

5

Na patelnię wrzucamy kurczaka. Śmietanę przelewamy do kubka, dodajemy powoli gorące kurki. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Solimy i pieprzymy.

6

Na koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy dokładnie. Na talerzu posypujemy makaron świeżą natką pietruszki.

Przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *