Kurczak po syczuańsku

Luty 4, 2008 w Danie główne, Kurczak i drób, Orientalna, Średnie, Wok by fotoprzepis.pl

Kuchnia syczuańska to proste ale bardzo wyraziste dania. Podstawowymi składnikami decydującymi o wyrazistości są papryczki chili, czosnek, cebula, imbir, pieprz syczuański. Przygotowałem fotoprzepis pikantnego kurczaka, który dzięki marynacie jest soczysty i bardzo aromatyczny. To danie jest bardzo zdecydowane w smaku i zrobi na Was duże wrażenie :) Czekam na Wasze komentarze!

Składniki (porcja dla 3-4 osób):

  •   2 piersi z kurczaka
  •   1zielona papryka
  •   1ostra papryka (wedle uznania)
  •   2 cebule
  •   5 ząbków czosnku
  •   2 białka
  •   Sos sojowy (kilka łyżeczek – do smaku)
  •   mąka kukurydziana
  •   2 łyżki sosu chili (taki chiński ostry keczup)
  •   rosół z kurczaka (wedle uznania konsystencji)
  •   pieprz syczuański ( 3-4 ziarenka)

Przepis na kurczaka:

Kroimy kurczaka w centymetrową kostkę, i dodajemy małą łyżeczkę sosu sojowego, mąki kukurydzianej i białka z dwóch jajek. Całość mieszamy i odkładamy na około godzinę do lodówki.
Osobno przygotowujemy sos składający się z dwóch dużych łyżek mąki kukurydzianej, zimnej wody i sosu sojowego.
Na mocno rozgrzany wok lub dużą patelnie wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy krótko na mocnym ogniu często mieszając. Smażymy kilka minut do momentu w którym mięso przestanie być surowe. Zdejmujemy kurczaka i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Smażymy do lekkiego zbrązowienia czosnku. Dodajemy kurczaka, obie pokrojone papryki oraz sos chili.Smażymy około dwie minuty. Dodajemy rosół z kurczaka i zagotowujemy.Dodajemy wcześniej przygotowany sos i gotujemy minutę aby sos zgęstniał.
Serwujemy z ryżem zaraz po przygotowaniu.
Smacznego !!



Kroimy kurczaka w centymetrową kostkę:

dodajemy małą łyżeczkę sosu sojowego, mąki kukurydzianej i białka z dwóch jajek:


Całość mieszamy i odkładamy na około godzinę do lodówki:

Kurczak po syczuańsku

Osobno przygotowujemy sos składający się z dwóch dużych łyżek mąki kukurydzianej, zimnej wody i sosu sojowego:Kurczak po syczuańsku

Na mocno rozgrzany wok lub dużą patelnie wrzucamy zamarynowanego kurczaka:

Smażymy krótko na mocnym ogniu często mieszając. Smażymy kilka minut do momentu w którym mięso przestanie być surowe:
Kurczak po syczuańsku

Zdejmujemy kurczaka i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Smażymy do lekkiego zbrązowienia czosnku:

Dodajemy kurczaka, obie pokrojone papryki oraz sos chili:

Smażymy około dwie minuty:

Dodajemy rosół z kurczaka i zagotowujemy:

Dodajemy wcześniej przygotowany sos i gotujemy minutę aby sos zgęstniał:Kurczak po syczuańsku

Serwujemy z ryżem zaraz po przygotowaniu:
Kurczak po syczuańsku

Smacznego !!

Polecam również