Kurczak pieczony na soli

Wrzesień 22, 2011 w Codzienne, Danie główne, Kurczak i drób, Łatwe, Obiad, Pieczone, Polska, Świąteczne by fotoprzepis.pl

Kurczak pieczony na soli to przepis sprawdzony przeze mnie już wielokrotnie. O co w tym wszystkim chodzi ? Po pierwsze o to, że wyciekający podczas pieczenia tłuszcz wchłania się w sól. Mięso nie ma z nim kontaktu  więc skórka staje się wyjątkowo chrupiąca. Po drugie  – mięso tak pieczonego kurczaka jest bardzo soczyste. Ale dlaczego tak jest to już niestety nie wiem :)

 Składniki:

  • 1 kurczak ok. 1,5 kg.
  • ok. 1 kg soli (najlepiej gruboziarnista)
  • ulubione przyprawy: np. zioła do drobiu, papryka
  • kilka  ząbków czosnku (opcjonalnie)

Przepis:
Kurczaka myjemy, osuszamy (ręcznikiem papierowym), nacieramy przyprawami (np. ziołami do drobiu lub wedle uznania) i zawiązujemy mu nóżki aby ładnie wyglądał po upieczeniu. Do środka kurczaka wkładamy ząbki czosnku. Sól wsypujemy do żaroodpornego naczynia o wielkości zbliżonej do kurczaka. Jeśli macie tłustego kurczaka lub większe naczynie żaroodporne to należy użyć 2 kg soli. Kurczaka układamy na soli piersiami do dołu (to ważne). Kurczaka pieczemy w temperaturze ok. 200 st. C. 45 minut, po czym przewracamy go na drugą stronę i pieczemy kolejne 45 minut. Po upieczeniu odwracamy kurczaka piersiami do dołu i zostawiamy w piekarniku na kilka minut a po tym czasie kroimy na porcje. Prawda, że szybko i prosto ? Smacznego!


 

Kurczak pieczony na soli swiateczne polska pieczone obiad latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto
Kurczak pieczony na soli swiateczne polska pieczone obiad latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

Kurczaka myjemy, osuszamy (ręcznikiem papierowym), nacieramy przyprawami (np. ziołami do drobiu lub wedle uznania) i zawiązujemy mu nóżki aby ładnie wyglądał po upieczeniu. Do środka kurczaka wkładamy ząbki czosnku. Sól wsypujemy do żaroodpornego naczynia o wielkości zbliżonej do kurczaka. Jeśli macie tłustego kurczaka lub większe naczynie żaroodporne to należy użyć 2 kg soli:
Kurczak pieczony na soli swiateczne polska pieczone obiad latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto
Kurczak pieczony na soli swiateczne polska pieczone obiad latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

Kurczaka układamy na soli piersiami do dołu (to ważne):
Kurczak pieczony na soli swiateczne polska pieczone obiad latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto
Kurczak pieczony na soli swiateczne polska pieczone obiad latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

Kurczaka pieczemy w temperaturze ok. 200 st. C. 45 minut, po czym przewracamy go na drugą stronę i pieczemy kolejne 45 minut. Po upieczeniu odwracamy kurczaka piersiami do dołu i zostawiamy w piekarniku na kilka minut a po tym czasie kroimy na porcje:
Kurczak pieczony na soli swiateczne polska pieczone obiad latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto
Kurczak pieczony na soli swiateczne polska pieczone obiad latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

Prawda, że szybko i prosto ? Smacznego!:
Kurczak pieczony na soli swiateczne polska pieczone obiad latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto
Kurczak pieczony na soli swiateczne polska pieczone obiad latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

Polecam również