Kopytka (szagówki)

Marzec 13, 2012 w Codzienne, Danie główne, Obiad, Polska, Ziemniak by fotoprzepis.pl

Kiedy już nasyciłem się kuchnią orientalną i dziczyzną, zapragnąłem wrócić do prostej polskiej kuchni :)
W efekcie przygotowałem przepis na kopytka oraz kluski śląskie :) Mniam!

Składniki:

  • ok 1 kg ziemniaków
  • ok. 250 g (dwie szklanki) mąki pszennej
  • ok. 50 g (dwie łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 1-2 jajka
  • szczypta soli

 

Przepis:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez prasę lub utłuc. Do ziemniaków dodać 2 jajka i całość delikatnie zagnieść (w misce lub na stolnicy). Do ziemniaczanego ciasta dodać ok. 250 g mąki pszennej oraz około 50 g mąki ziemniaczanej. Zagniatać ciasto aż będzie gładkie i możliwe do krojenia nożem. Wyrobione ciasto pokroić na 4 równe części. Z każdej części uformować wałek i wykrawać z niego ukośne (na szagę) kopytka. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać jako alternatywę dla ziemniaków lub jako samodzielne danie okraszone np. dobrze wysmażoną cebulą.



Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez prasę lub utłuc. Do ziemniaków dodać 2 jajka i całość delikatnie zagnieść (w misce lub na stolnicy). Do ziemniaczanego ciasta dodać ok. 250 g mąki pszennej oraz około 50 g mąki ziemniaczanej:


Zagniatać ciasto aż będzie gładkie i możliwe do krojenia nożem:

Wyrobione ciasto pokroić na 4 równe części:

Z każdej części uformować wałek i wykrawać z niego ukośne (na szagę) kopytka:

Kluski wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię:

Podawać jako alternatywę dla ziemniaków lub jako samodzielne danie okraszone np. dobrze wysmażoną cebulą:

Smacznego!

Polecam również