Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i krewetkami

Lipiec 26, 2012 w Jednogarnkowe, Orientalna, Ryby i owoce morza, Średnie, Wegetariań„skie, Wykwintne, Zdrowe, Zupy by fotoprzepis.pl

Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i krewetkami. Długo zajadałem się tajskimi zupami zanim zdecydowałem się przygotować własną :) Przygotowanie nie jest trudne, a wariacji kokosowej zupy z czerwoną pastą curry jest mnóstwo. Oto mój faworyt. Taką zupę można też przygotować z dodatkiem trawy cytrynowej, świeżego imbiru, bulionu czy piersi kurczaka.

Składniki:

  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 300 g krewetek (lub krewetek z kalmarami)
  • 4-5 szalotek (lub 1 cebula)
  • 4 pieczarki
  • 2 kolorowe papryki
  • 300 g odsączonego tofu w kostce
  • 1 ostra papryczka (wedle uznania)
  • Sok z połowy limonki
  • Liście kolendry
  • Kiełki fasoli mung
  • Opakowanie chińskiego makaronu jajecznego
  • Cukier, sól do smaku

Przepis:

Posiekaną szalotkę podsmażamy w garnku do lekkiego zarumienienia a następnie wlewamy niewielką część mleka kokosowego. Całość podsmażamy kilka minut aż mleko zgęstnieje i stanie się aksamitne. Do tak przygotowanej bazy dodajemy łyżkę czerwonej pasty curry oraz dwie łyżki sosu rybnego. Całość dokładnie mieszamy aby składniki się ze sobą połączyły. W kolejnym kroku dodajemy krewetki (opcjonalnie kalmary). Wlewamy pozostałą część mleka kokosowego i dusimy. Po kilku minutach duszenia dodajemy warzywa (np. pieczarki i kolorową paprykę). Gotujemy zupę na małym ogniu. Jako ostatnie dodajemy tofu. Kiedy warzywa będą miękkie zupa jest gotowa. Doprawiamy finalnie liśćmi kolendry, papryczką chilli i sokiem z połowy limonki. Zupa powinna być ostra i aromatyczna. Do przygotowanych miseczek dodajemy makaron (ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu) oraz po garści kiełków soi. Podajemy niezwłocznie. Zupę należy jeść gorącą aby wzmocnić jej rozgrzewające walory :)


Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Posiekaną szalotkę podsmażamy w garnku do lekkiego zarumienienia a następnie wlewamy niewielką część mleka kokosowego:Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Całość podsmażamy kilka minut aż mleko zgęstnieje i stanie się aksamitne. Do tak przygotowanej bazy dodajemy łyżkę czerwonej pasty curry oraz dwie łyżki sosu rybnego. Całość dokładnie mieszamy aby składniki się ze sobą połączyły:
Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto

W kolejnym kroku dodajemy krewetki (opcjonalnie kalmary):
Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Wlewamy pozostałą część mleka kokosowego:
Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Po kilku minutach duszenia dodajemy warzywa (np. pieczarki i kolorową paprykę). Dusimy zupę na małym ogniu około 15 minut:Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Jako ostatnie dodajemy tofu. Kiedy warzywa będą miękkie zupa jest gotowa. Doprawiamy finalnie liśćmi kolendry, papryczką chilli i sokiem z połowy limonki. Zupa powinna być ostra i aromatyczna:
Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Do przygotowanych miseczek dodajemy makaron (ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu) oraz po garści kiełków soi:Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Podajemy niezwłocznie. Zupę należy jeść gorącą aby wzmocnić jej rozgrzewające walory :):Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto
Tajska zupa z czerwoną pastą curry, tofu i  krewetkami zupy zdrowe wykwintne wegetarianskie srednie ryby i owoce morza orientalna jednogarnkowe  przepis foto

Polecam również