Kociołek z ogniska pełen ziemniaków, marchewki i karkówki

Wrzesień 13, 2010 w Jednogarnkowe, Polska, Średnie, Wieprzowina, Ziemniak by fotoprzepis.pl

Kociołek z ogniska pełen ziemniaków, marchewki i karkówki.
Na coraz chłodniejsze weekendowe gotowanie pod chmurką proponuję gulasz z kociołka. Doglądanie go przy rozpalonym ognisku będzie idealnym rozwiązaniem.

Składniki (proporcje zależą od wielkości kociołka i Waszych preferencji):

  • Karkówka pokrojona w dużą kostkę
  • Ziemniaki pokrojone w grube plastry
  • Marchew pokrojona w plastry
  • Cebula pokrojona w plastry
  • Tłusty boczek (lub pachwina)
  • Kilka liści kapusty
  • Pół szklanki piwa
  • sól, pieprz, czerwona papryka
  • Grzyby dla dekoracji ;)

Przepis:


Dno kociołka wykładamy liśćmi kapusty (jeśli cokolwiek ma się przypalić to niech to będzie kapusta). Na liściach kapusty układamy tłusty boczek. Następnie warstwę najgrubszych plastrów ziemniaków, którą należy przyprawić solą i pieprzem. Na ziemniakach układamy warstwę marchewki i również przyprawiamy. Warzywa przykrywamy ciasno ułożoną warstwą karkówki, którą przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Na wierzchu układamy plastry cebuli i najcieńsze plastry ziemniaków. Kociołek należy wypełnić po brzegi. Całość polewamy odrobiną piwa i zakrywamy kapustą. Zamykamy i zakręcamy szczelnie pokrywę. Kociołek należy umieścić w ognisku w którym jest już sporo żaru i tak aby ogień ogrzewał kociołek od dołu. Całość powinna znajdować się kociołku około 1,5 godziny przy około kilogramie włożonego mięsa. Całość należy przełożyć na półmisek tak żeby odwrócić zawartość wtedy tłuszcz z dołu pokryje cały gulasz i zdecydowanie poprawi smak. Dolną warstwę kapusty która nie przywarła do dna należy od razu wyrzucić.


Dno kociołka wykładamy liśćmi kapusty (jeśli cokolwiek ma się przypalić to niech to będzie kapusta):

Na liściach kapusty układamy tłusty boczek:

Następnie warstwę najgrubszych plastrów ziemniaków, którą należy przyprawić solą i pieprzem:

Na ziemniakach układamy warstwę marchewki i również przyprawiamy:

Warzywa przykrywamy ciasno ułożoną warstwą karkówki:

Przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką:Kociołek z ogniska pełen ziemniaków, marchewki i karkówki

Na wierzchu układamy plastry cebuli:

I najcieńsze plastry ziemniaków. Kociołek należy wypełnić po brzegi:Kociołek z ogniska pełen ziemniaków, marchewki i karkówki

Polewamy odrobiną piwa:

Całość zakrywamy kapustą:

Zamykamy i zakręcamy szczelnie pokrywę:

Kociołek należy umieścić w ognisku w którym jest już sporo żaru i tak aby ogień ogrzewał kociołek od dołu. Całość powinna znajdować się kociołku około 1,5 godziny przy około kilogramie włożonego mięsa:

Podczas otwierania należy uważać na gorącą parę. Całość należy przełożyć na półmisek tak żeby odwrócić zawartość wtedy tłuszcz pokryje całość i zdecydowanie poprawi smak. Dolną warstwę kapusty ktora nie przywarła do dna należy od razu wyrzucić:

Smacznego:
Kociołek z ogniska pełen ziemniaków, marchewki i karkówki

Polecam również