Kluski śląskie

Marzec 13, 2012 w Codzienne, Danie główne, Łatwe, Obiad, Polska, Ziemniak by fotoprzepis.pl

Zobacz jak powstają kluski śląskie! Przepis prezentujący zdjęcia krok po kroku.
Składniki:

  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 150 g mąki ziemniaczanej
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka

Przepis:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez prasę lub utłuc. Do ziemniaków dodać 2 jajka i całość delikatnie zagnieść (w misce lub na stolnicy). Do ziemniaków dodać 150 g mąki ziemniaczanej i 100 g mąki pszennej. Ciasto zagniatać aż będzie gładkie i będzie odrywać się od dłoni. Z ciasta odrywać kawałeczki i formować kulki, które należy lekko zgnieść i uformować dziurkę. Przygotowane kluski wrzucić do osolonego wrzątku i mieszać aby się nie posklejały i nie przywarły do dna. Gotować około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski śląskie podawać do pieczonego mięsa, gulaszu, zasmażanej kapusty, gęstych sosów.


Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez prasę lub utłuc:


Do ziemniaków dodać 2 jajka:

i całość delikatnie zagnieść (w misce lub na stolnicy):

Do ziemniaków dodać 150 g mąki ziemniaczanej i 100 g mąki pszennej:

Ciasto zagniatać aż będzie gładkie i będzie odrywać się od dłoni:
Kluski śląskie

Z ciasta odrywać kawałeczki i formować kulki, które należy lekko zgnieść i uformować dziurkę:


Przygotowane kluski wrzucić do osolonego wrzątku i mieszać aby się nie posklejały i nie przywarły do dna:Kluski śląskie


Gotować aż do wypłynięcia:


Kluski śląskie podawać do pieczonego mięsa, gulaszu, zasmażanej kapusty, gęstych sosów:Kluski śląskie

Smacznego!
Kluski śląskie

Polecam również