Karmelizowana cebula

Listopad 29, 2010 w Łatwe, Smażone, Szybkie, Warzywa, Wegetariań„skie by fotoprzepis.pl

Karmelizowanie cebuli to proces powolnego smażenia z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Powolne smażenie wydobywa z niej naturalny cukier a jego karmelizowanie nadaje zwykłej cebuli niezwykle głęboki, bogaty słodki smak i aromat. Próbowaliście już takiej cebuli ? Jeśli tak – napiszcie w komentarzu swoje wrażenia, jeśli nie – gorąco zachęcam Was do przygotowania.

Składniki:

  • 7 cebul (orientacyjnie 2 cebule na osobę)
  • szczypta soli
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • szczypta pieprzu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła

Przepis:
Cebulę kroimy w piórka. Jak się kroi w piórka? Obraną cebulę kroimy wzdłuż na pół a uzyskaną połówkę kroimy znowu wzdłuż (południkowo) na cienkie plasterki uważając na palce :) Powstałe piórka oddzielamy od siebie. W stalowym garnku rozgrzewamy masło i oliwę (zależy nam na przywieraniu cebuli do dna więc nie używajcie garnków z powłoką nieprzywierającą). Dodajemy cebulę i dokładnie pokrywamy ją oliwą z masłem. Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprzu, cukru. Kolejne 30 minut będzie procesem kontrolowanego mieszania i przypiekania cebuli do dna garnka. Nie wolno jej mieszać ani za często (bo nie rozpocznie się karmelizowanie) ani za rzadko (bo się przypali). Należy pozwolić cebuli przyrumienić się na dnie garnka aby po chwili połączyć ją z uzyskaną brązową warstwą z dna. Najlepsze do takiego mieszania są drewniane łopatki. W sytuacjach awaryjnych – aby uniknąć przypalenia, można podlać całość odrobiną wody. Cebulę smażymy do uzyskania głębokiej, brązowej barwy. Jest to doskonały dodatek do mięs – w szczególności kotletów.

karmelizowana cebula

Cebulę kroimy w piórka. Jak się kroi w piórka? Obraną cebulę kroimy wzdłuż na pół a uzyskaną połówkę kroimy znowu wzdłuż (południkowo) na cienkie plasterki uważając na palce :):
karmelizowana cebula

Powstałe piórka oddzielamy od siebie:
karmelizowana cebula

W stalowym garnku rozgrzewamy masło i oliwę (zależy nam na przywieraniu cebuli do dna więc nie używajcie garnków z powłoką nieprzywierającą):

Dodajemy cebulę:
karmelizowana cebula

dokładnie pokrywamy ją oliwą z masłem:
karmelizowana cebula

Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, cukru:

Kolejne 30 minut będzie procesem kontrolowanego mieszania i przypiekania cebuli do dna garnka. Nie wolno jej mieszać ani za często (bo nie rozpocznie się karmelizowanie) ani za rzadko (bo się przypali):

Najlepsze do takiego mieszania są drewniane łopatki. W sytuacjach awaryjnych – aby uniknąć przypalenia, można podlać całość odrobiną wody:

Należy pozwolić cebuli przyrumienić się na dnie garnka aby po chwili połączyć ją z uzyskaną brązową warstwą z dna:


Cebulę smażymy do uzyskania głębokiej, brązowej barwy:

Jest to doskonały dodatek do mięs – w szczególności kotletów:

karmelizowana cebula

Polecam również