Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem

Listopad 4, 2011 w Danie główne, Kolacja, Kurczak i drób, Orientalna, Smażone, Wok by fotoprzepis.pl

Chciałbym Wam zaproponować – idealne – w moim odczuciu połączenie przypraw (anyżu gwiazdkowego i kory cynamonu) z sosem sojowym i słodkim sosem chilli. Efekt jaki uzyskałem tak pozytywnie mnie zaskoczył, że postanowiłem podzielić się z Wami tym smakiem. Aromat cynamonu i anyżu jest w tej potrawie wyczuwalny, więc przeciwnicy tych przypraw mogą zainteresować się innymi przepisami z kuchni orientalnej.

 

Składniki:

  • chiński makaron (sojowy, jajeczny, ryżowy – wedle uznania)
  • 2 filety z kurczaka
  • połowa cukinii (opcjonalnie)
  • połowa opakowania mieszanki chińskiej (ewentualnie – 75 g kiełki fasoli Mung, 75 g pędy bambusa, grzyby chińskie, papryka czerwona, papryka zielona, por)
  • cebula
  • 2-4 marchewki
  • 1 papryczka (ostra lub łagodna – wedle uznania)
  • fragment kory cynamonu
  • ‚gwiazdka’ anyżu gwiazdkowego
  • 2 łyżki oleju (np. aromatyzowanego imbirem i czosnkiem)
  • 4 łyżki (lub do smaku) sosu sojowego
  • 2-3 łyżki (lub do smaku) słodkiego sosu chili
  • Dwie łyżki mąki ziemniaczanej (ewentualnie – do zagęszczenia)

Przepis:
Przed przystąpieniem do smażenia wszystkie składniki kroimy: warzywa w piórka lub plasterki a kurczaka w paseczki. Sekretem tej idealnej chińszczyzny jest cynamon i anyż gwiazdkowy, które przez kilka sekund podsmażamy na oleju aż wydobędzie się ich smak i aromat. Na taki olej wrzucamy kurczaka oraz marchew i smażymy stale mieszając. Stopniowo (po 1 łyżce) przyprawiamy całość sosem sojowym. Dodajemy mieszankę chińską i kontynuujemy smażenie na mocnym ogniu nieustannie mieszając (dodajemy kolejną łyżkę sosu sojowego). Jako ostatnie dodajemy cukinię i cebulę.  Na tym etapie możemy poszukać  w potrawie i usunąć z woka anyż oraz cynamon. W momencie, kiedy warzywa będą już miękkie dolewamy do potrawy słodki sos chili. Całość przyprawiamy do smaku sosem sojowym (można też użyć płatków chili). Wedle uznania danie można zagęścić (jak w chińskich barach) używając dwóch łyżek mąki ziemniaczanej rozpuszczonych w szklance zimnej wody. Do tak przygotowanej chińszczyzny dodajemy makaron ugotowany wedle instrukcji z opakowania. Po wymieszaniu potrawa jest gotowa. Podajemy oczywiście z ‚surówką jak z chińskiej restauracji’

Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto

Przed przystąpieniem do smażenia wszystkie składniki kroimy: warzywa w piórka lub plasterki:Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto

a kurczaka w paseczki:
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto

Sekretem tej idealnej chińszczyzny jest cynamon i anyż gwiazdkowy, które przez kilka sekund podsmażamy na oleju aż wydobędzie się ich smak i aromat:
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto

Na taki olej wrzucamy kurczaka oraz marchew i smażymy stale mieszając. Stopniowo (po 1 łyżce) przyprawiamy całość sosem sojowym:
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto

Dodajemy mieszankę chińską i kontynuujemy smażenie na mocnym ogniu nieustannie mieszając (dodajemy kolejną łyżkę sosu sojowego):
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto

Jako ostatnie dodajemy cukinię i cebulę. Na tym etapie możemy poszukać  w potrawie i usunąć z woka anyż oraz cynamon:
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto

Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto

W momencie, kiedy warzywa będą już miękkie dolewamy do potrawy słodki sos chili. Całość przyprawiamy do smaku sosem sojowym (można też użyć płatków chili). Wedle uznania danie można zagęścić (jak w chińskich barach) używając dwóch łyżek mąki ziemniaczanej rozpuszczonych w szklance zimnej wody:Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto

Do tak przygotowanej chińszczyzny dodajemy makaron ugotowany wedle instrukcji z opakowania. Po wymieszaniu potrawa jest gotowa:
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto

Podajemy oczywiście z ‚surówką jak z chińskiej restauracji’Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto
Idealna chińszczyzna z kurczakiem i makaronem wok smazone orientalna kurczak i drob kolacja danie glowne  przepis foto

Polecam również