Grecka Musaka (Moussaka)

Kwiecień 26, 2008 w Danie główne, Europejska, Obiad, Pieczone, Średnie, Wieprzowina, Wykwintne by fotoprzepis.pl

Grecka Musaka (Moussaka) to tradycyjna Grecka zapiekanka z bakłażanów. Składa się z kilku warstw bakłażanów i mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana jest pod jasnym sosem z mleka i jaj. Polecam również inną grecką zapiekankę Pasitccio.
Składniki (ok. 4 porcje):

  • ok. 400 g mięsa mielonego
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 jajka
  • puszka pomidorów z puszki
  • kubek mleka zmieszanego pół na pół ze śmietaną (można przygotować sos beszamelowy)
  • ok 100 g startego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Przepis:
Na początek kroimy bakłażana (można również w plastry) i porządnie solimy. Ma to na celu usunięcie ewentualnej goryczki. Tak posolonego odkładamy na ok. 20 min. po czym spłukujemy kropelki soku i soli i pozostawiamy do obeschnięcia.

W tym czasie podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy je aż przestaje być surowe. Dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano. Mieszamy wszystko razem, dusimy 5 minut i odkładamy.

Na oliwie obsmażamy bakłażana do miękkości (może być zwykła patelnia). Komponujemy zapiekankę – pierwsza warstwa to bakłażan (można go delikatnie osolić). Następnie siekana świeża pietruszka. Kolejna warstwa to mięso mielone z pomidorami i znów świeża pietruszka. Kończymy zapiekankę warstwą bakłażanów.

Zalewamy zapiekankę sosem zrobionym z mleka, śmietany i 2 jajek zmieszanych z sosem. Posypujemy serem.

Pieczemy 45 – 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wyciągamy z piekarnika sztandarową potrawę greckich tawern i przysmak turystów. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

SMACZNEGO !!



Na początek kroimy bakłażana (można również w plastry) i porządnie solimy. Ma to na celu usunięcie ewentualnej goryczki. Tak posolonego odkładamy na ok. 20 min. po czym spłukujemy kropelki soku i soli i pozostawiamy do obeschnięcia:

W tym czasie podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą:

Dodajemy mięso mielone:

Obsmażamy mięso aż przestaje być surowe i dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano:

Mieszamy wszystko razem, dusimy 5 minut i odkładamy:

Na oliwie obsmażamy bakłażana (może być zwykła patelnia):

Komponujemy zapiekankę – pierwsza warstwa to bakłażan (można go delikatnie osolić):

Następnie siekana świeża pietruszka:

Kolejna warstwa to mięso mielone z pomidorami:

Świeża pietruszka:

Kończymy zapiekankę warstwą bakłażanów:

Zalewamy zapiekankę sosem zrobionym z mleka, śmietany i 2 jajek zmieszanych z sosem. Posypujemy serem:

Pieczemy 45 – 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni:


Wyciągamy z piekarnika sztandarową potrawę greckich tawern i przysmak turystów. Podajemy zaraz po przygotowaniu:


SMACZNEGO !!

Polecam również