Golonka duszona z kiszoną kapustą

Wrzesień 30, 2010 w Danie główne, Jednogarnkowe, Obiad, Polska, Wieprzowina by fotoprzepis.pl

Wybierając przepis na golonkę postanowiłem  w pierwszej kolejności wypróbować oryginalny przepis z Wielkopolski czyli golonkę gotowaną w warzywnym wywarze z kiszoną kapustą. Tak przygotowana golonka jest miękka ale nierozpadająca się, serwowana wraz z kością i tłuszczem. Czy wiecie, że taka golonka jest wpisana na listę produktów regionalnych ?

Alternatywą dla gotowanej golonki po wielkopolsku jest pieczona golonka po bawarsku. Ta druga też w przyszłości pojawi się na fotoprzepis.pl

A która jest Waszą ulubioną ? Gotowana czy pieczona ?

Składniki:

  • 4 szt (ok. 2 kg) golonki wieprzowej
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2-3 duże marchewki
  • 3 cebule
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • Ziele angielskie (4-5 ziaren)
  • 3 listki laurowe
  • Pieprz (4-5 ziaren)
  • Sól

Przepis:
Golonkę zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy, solimy i gotujemy około 1,5 godziny. Ja wykorzystałem szybkowar i czas skrócił się do 20 minut. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze 30 minut (w szybkowarze jeszcze 10 min). Po tym czasie golonki ostrożnie wyciągamy, odlewamy 2/3 wywaru (idealny do wykorzystania np. na zupę czy sos). Kapustę kiszoną kroimy nożem i wkładamy na dno garnka do pozostałego wywaru. Na wierzchu układamy golonkę i dusimy aż kapusta zmięknie. Do golonki pasuje pieczywo, wszelkiego rodzaju kluski, musztarda i oczywiście piwo :)
Smacznego!

Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Golonkę zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy, solimy i gotujemy około 1,5 godziny. Ja wykorzystałem szybkowar i czas skrócił się do 20 minut:Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze 30 minut (w szybkowarze jeszcze 10 min):Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Po tym czasie golonki ostrożnie wyciągamy, odlewamy 2/3 wywaru (idealny do wykorzystania np. na zupę czy sos):Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Kapustę kiszoną kroimy nożem i wkładamy na dno garnka do pozostałego wywaru. Na wierzchu układamy golonkę i dusimy aż kapusta zmięknie:
Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Do golonki pasuje pieczywo, wszelkiego rodzaju kluski, musztarda i oczywiście piwo :):Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Golonka duszona z kiszoną kapustą wieprzowina polska obiad jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

SMACZNEGO!

Polecam również