Sos beszamelowy gęsty

Październik 23, 2010 w Europejska, Jednogarnkowe, Szybkie, Średnie by fotoprzepis.pl

Sos beszamelowy przygotowałem na potrzeby zapiekanki pasticcio. Chciałem aby był gęsty i miał służyć jako „kołderka” izolująca zawartość zapiekanki.  Przy okazji możecie zobaczyć jak wyglądało jego przygotowanie krok po kroku. Taki beszamel możecie użyć również do
lazanii czy cannelloni

Składniki:

  • 50 g mąki (ok. 1/3 szklanki – pół szklanki to 65 g)
  • 50 g masła (10 płaskich łyżeczek)
  • 400 ml mleka (jeśli ma być rzadszy użyjcie 600 ml mleka)
  • jajko (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przepis:

W pierwszej kolejności roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Chwile podsmażamy masę a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy.

Sos beszamelowy

W pierwszej kolejności roztapiamy masło:

do którego dodajemy mąkę:

i energicznie mieszamy aż składniki się połączą:sos beszamelowy

Chwile podsmażamy masę a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko:sos beszamelowy

sos beszamelowy


i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa:

Do lekko przestudzonej masy dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy:Sos beszamelowy

sos beszamelowy

Polecam również