Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem

Grudzień 17, 2008 w Codzienne, Danie główne, Kurczak i drób, Łatwe, Pieczone, Polska by Onek

Doskonała i sprawdzona wielokrotnie propozycja na filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem. Przekonaj się!


Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 5-7 pieczarek
  • 1 cebula
  • majonez
  • 20 dag sera żółtego (mogą być dwa rodzaje)
  • czosnek granulowany lub żywy
  • sól, pieprz

Przepis:


Pierś z kurczaka pokroić i rozbić tak jak na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową, na która ułożyć pierś z kurczaka. Pierś przyprawić, posypać czosnkiem granulowanym lub wyciśniętym.Następnie kroimy cebulę oraz pieczarki, które podsmażamy na patelni. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W trakcie smażenia pieczarek ścieramy żółty ser na tarce z grubymi oczkami. Po usmażeniu pieczarek nakładamy je na kotlety. Następnie na każdy z kotletów nakładamy majonez w zależności od wielkości piersi.
Po nałożeniu majonezu wystarczy teraz tylko nałożyć grubą warstwę startego sera.

Tak przygotowane kotlety wkładamy do piekarnika na 15-20 min. (180-200 stopni).
Podajemy od razu po przygotowaniu, potrawa jest na tyle syta, że nie wymaga przystawek.


Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto
Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

Pierś z kurczaka pokroić i rozbić tak jak na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową, na która ułożyć pierś z kurczaka. Pierś przyprawić, posypać czosnkiem granulowanym lub wyciśniętym:Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto
Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

Następnie kroimy cebulę oraz pieczarki, które podsmażamy na patelni. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem do smaku:
Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto
Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto
Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

W trakcie smażenia pieczarek ścieramy żółty ser na tarce z grubymi oczkami:Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto
Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

Po usmażeniu pieczarek nakładamy je na kotlety. Następnie na każdy z kotletów nakładamy majonez w zależności od wielkości piersi:
Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto
Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

Po nałożeniu majonezu wystarczy teraz tylko nałożyć grubą warstwę startego sera:Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto
Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

Tak przygotowane kotlety wkładamy do piekarnika na 15-20 min. (180-200 stopni).
Podajemy od razu po przygotowaniu. Te filety z kurczaka są na tyle syte, że nie wymagają przystawek:Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto
Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem polska pieczone latwe kurczak i drob danie glowne codzienne  przepis foto

Autorem przepisu jest: Onek

Polecam również