Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-grzybowym

Wrzesień 8, 2010 w Danie główne, Kurczak i drób, Łatwe, Obiad, Polska, Smażone, Wykwintne by fotoprzepis.pl

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-grzybowym to idealne połączenie kurczaka z delikatnym, kremowym sosem grzybowym. Ten prosty przepis to obowiązkowa pozycja w sezonie grzybowym :)

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • ok. 300 g grzybów
  • 2-3 cebule
  • duża łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, chili

 

Przepis:
Pokrojone na kawałki grzyby gotujemy przez około 15 minut. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy na nim cebulę. Następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka i obsmażamy go dokładnie z obu stron. Do usmażonego kurczaka dodajemy grzyby. Całość dusimy często mieszając aby dokładnie połączyć smaki. Dodajemy śmietanę (lekko osolona nie zważy się) i również dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą, pieprzem i chili. chili doskonale podkreśla smak grzybów i nadaje potrawie „głębie” :)

Można podawać z natką pietruszki. Smacznego!


Pokrojone na kawałki grzyby gotujemy przez około 15 minut. Na patelni roztapiamy masło:

podsmażamy na nim cebulę:
Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-grzybowym

Następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka:

i obsmażamy go dokładnie z obu stron:

Do usmażonego kurczaka dodajemy grzyby:

Całość dusimy często mieszając aby dokładnie połączyć smaki:

Dodajemy śmietanę (lekko osolona nie zważy się) i również dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki:

Pod koniec duszenia przyprawiamy solą, pieprzem i chili. chili doskonale podkreśla smak grzybów i nadaje potrawie „głębie” :):
Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-grzybowym

Można podawać z natką pietruszki. Smacznego!Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-grzybowym

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-grzybowym

Polecam również