Gulasz z żołądków drobiowych w sosie śmietanowym

Marzec 10, 2009 w Codzienne, Danie główne, Jednogarnkowe, Kurczak i drób, Łatwe, Obiad, Polska by fotoprzepis.pl

Składniki:

  • ok. 1 kg drobiowych żołądków
  • (ugotowanych w rosole do miękkości)
  • ok. 400 ml śmietany 18%
  • ok. 50 g masła
  • 2 cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, koperek,
  • natka pietruszki, ostra papryka

Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulkę do miękkości. Cebulę można wstępnie osolić. Kiedy cebulka jest już ładnie podsmażona. Dodajemy żołądki. Proponuje dzielić każdy na 4 części ale kawałki mogą być wedle uznania. Chwile podsmażamy. Dodajemy rosół w którym gotowały się żołądki. Doprowadzamy do zagotowania rosołu. Przyprawiamy sos koperkiem, natką pietruszki, ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Zagęszczamy sos śmietaną i mąką. Serwujemy np. z kaszą.
Smacznego!


Na patelni rozpuszczamy masło:

Podsmażamy na nim cebulkę do miękkości. Cebulę można wstępnie osolić:

Kiedy cebulka jest już ładnie podsmażona:

Dodajemy żołądki. Proponuje dzielić każdy na 4 części ale kawałki mogą być wedle uznania. Chwile podsmażamy:

Dodajemy rosół w którym gotowały się żołądki:

Doprowadzamy do zagotowania rosołu:

Przyprawiamy sos koperkiem, natką pietruszki, ostrą papryką oraz solą i pieprzem:

Zagęszczamy sos śmietaną i mąką:

Serwujemy np. z kaszą:

Smacznego!

Polecam również