Crostini – grzanki z mozzarellą, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

Lipiec 17, 2012 w Codzienne, Europejska, Kolacja, Łatwe, Przystawki, Śniadanie, Wł‚oska by Magda

Crostini – grzanki z mozzarellą, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • chleb, najlepiej tostowy
  • kilka plasterków wędliny
  • świeże pomidory
  • duża kula mozzarelli
  • masło
  • sól czosnkowa
  • suszona bazylia

Wersja z serem pleśniowym:

  • chleb, najlepiej tostowy
  • kilka plasterków wędliny
  • duża kula mozzarelli
  • ser z przerostem niebieskiej pleśni
  • suszone pomidory z ziołami w oleju

Przepis:

Zaczynamy od posmarowania kromek chleba dokładnie (od brzegu do brzegu ale cienko) masłem i obsypujemy dość obficie solą czosnkową. Obkładamy po kolei posiekaną wędliną, pomidorami i cienkimi plastrami mozzarelli. Na koniec przyprawiamy odrobiną bazylii i wkładamy do nagrzanego na 170-175 stopni Celsjusza piekarnika na 10-12 min. Smacznego!

Wersja z serem pleśniowym:
Bezpośrednio na wyłożonych kromkach chleba układamy posiekaną wcześniej wędlinę, rozdrobnione suszone pomidory i po odrobinie sera pleśniowego i mozzarelli. Pieczemy 10-12 min w rozgrzanym do 170-175 stopni Celsjusza piekarniku.



Zaczynamy od posmarowania kromek chleba dokładnie (od brzegu do brzegu ale cienko) masłem i obsypujemy dość obficie solą czosnkową:
Crostini - grzanki z mozzarellą, serem pleśniowym i pomidorami

Obkładamy po kolei posiekaną wędliną:
Crostini - grzanki z mozzarellą, serem pleśniowym i pomidorami

pomidorami:

i plastrami mozzarelli:


Na koniec przyprawiamy odrobiną bazylii i wkładamy do nagrzanego na 170-175 stopni Celsjusza piekarnika na 10-12 min.:

Smacznego!


Bezpośrednio na wyłożonych kromkach chleba układamy posiekaną wcześniej wędlinę:

, rozdrobnione suszone pomidory:


i po odrobinie sera pleśniowego i mozzarelli


Pieczemy 10-12 min w rozgrzanym do 170-175 stopni Celsjusza piekarniku.

Smacznego!

Profile photo of Magda

Autorem przepisu jest: Magda

Polecam również