Chili Con Carne

Kwiecień 3, 2008 w Danie główne, Jednogarnkowe, Łatwe, Meksykań„ska, Wieprzowina by fotoprzepis.pl

Przepis ten ma bardzo dużą ilość wariacji. Potrawa jest przygotowywana z różnych gatunków mięs, wołowiny, wieprzowiny, mięso może być mielone bądź w kostkach, można dodać kukurydze, a niektórzy przyprawiają potrawę gorzką czekoladą :)

Nasz przepis wykorzystuje mięso mielone wieprzowo-wołowe.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 posiekana cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 ostra papryczka (wielkość w/g gustu ostrości)
  • puszka czerwonej fasoli
  •  puszka pomidorów w zalewie
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili w proszku

Przepis na chilli con carne:

Cebulę i czosnek delikatnie podsmażamy na oliwie aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy obie papryki świeże oraz słodką paprykę w proszku oraz chili w proszku. Podsmażamy aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy surowe mięso i podsmażamy mieszając do uzyskania jednolitej, dobrze połączonej masy. Dodajemy pomidory z puszki. Całość delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem (lepiej dodać jeszcze na koniec niż przesolić) a następnie przykrywamy i dusimy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy czerwoną fasolę z puszki, doprawiamy do smaku (kwaśne pomidory łagodzimy cukrem), oryginalna potrawa nie jest zagęszczana jednak wedle uznania można zagęścić mąką.

Serwujemy potrawę z chlebem, pitą, makaronem (wedle uznania):

Smacznego!!


Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Cebulę i czosnek delikatnie podsmażamy na oliwie aż się zeszkli:Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy obie papryki świeże oraz słodką paprykę w proszku oraz chili w proszku:Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Podsmażamy aż składniki dobrze się połączą:Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Dodajemy surowe mięso i podsmażamy mieszając do uzyskania jednolitej, dobrze połączonej masy:Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Dodajemy pomidory z puszki:
Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Całość delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem (lepiej dodać jeszcze na koniec niż przesolić) a następnie przykrywamy i dusimy 20 minut:
Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Po 20 minutach dodajemy czerwoną fasolę z puszki, doprawiamy do smaku (kwaśne pomidory łagodzimy cukrem), oryginalna potrawa nie jest zagęszczana jednak wedle uznania można zagęścić mąką:Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Serwujemy potrawę z chlebem, pitą, makaronem (wedle uznania):Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto
Chili Con Carne wieprzowina meksykanska latwe jednogarnkowe danie glowne  przepis foto

Smacznego!!

Polecam również