Cebularze

Listopad 25, 2010 w Polska, Przystawki, Średnie, Warzywa by fotoprzepis.pl

Cebularze lubelskie są jednym z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim.
Niestety nie mogłem użyć maku, a kminek zamieniłem na gałkę muszkatołową. Oczywiście w tej wersji również wyśmienicie smakują. Ciasto jest chrupiące a cebulka słodka, delikatna, rozpływająca się w ustach.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • łyżka margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 kostki drożdży (25 g)
  • 3 jajka
  • 8 średnich cebul
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • sól

Przepis na cebularze:


W misce mieszamy mąkę, drożdże (rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka), 2 żółtka, szczyptę soli, olej, roztopioną margarynę i tyle mleka ile ciasto „zabierze”. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia (ja podczas wyrabiania dodałem trochę razowej mąki pszennej). W tym czasie kroimy cebulę w piórka i smażymy na oleju. Duża ilość cebuli na patelni spowoduje, że cebula nie przypali się tylko udusi. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Z wyrośniętego ciasta tworzymy okręgi, układamy je na blaszce i pozostawiamy na chwilę aby jeszcze wyrosły. Placki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na nich cebulę (skoro to cebularze, to niech tej cebuli będzie naprawdę dużo). Cebularze pieczemy około 30 min w temperaturze około 180 st. C. Moje były pieczone wyłącznie od dołu. Smacznego!


W misce mieszamy mąkę, drożdże (rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka), 2 żółtka, szczyptę soli, olej, roztopioną margarynę i tyle mleka ile ciasto „zabierze”:

Po wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia (ja podczas wyrabiania dodałem trochę razowej mąki pszennej).:

W tym czasie kroimy cebulę w piórka i smażymy na oleju:

Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i gałką muszkatołową:

Duża ilość cebuli na patelni spowoduje, że cebula nie przypali się tylko udusi:

Z wyrośniętego ciasta:
cebularze lubelskie

tworzymy okręgi, układamy je na blaszce:

pozostawiamy na chwilę aby jeszcze wyrosły:
cebularze lubelskie

Placki smarujemy roztrzepanym jajkiem:
Cebularze

układamy na nich cebulę:
cebularze lubelskie

skoro to cebularze, to niech tej cebuli będzie naprawdę dużo:cebularze lubelskie

Cebularze pieczemy około 30 min w temperaturze około 180 st. C. Moje były pieczone wyłącznie od dołu:
cebularze

cebularze

Polecam również