Bułki na parze

Grudzień 6, 2012 w Danie główne, Obiad, Polska, Średnie by Babcia Bronia

Bułki na parze, parowańce, pampuchy, wiele nazw – jeden niepowtarzalny smak :) Najlepszy przepis na te bułki to oczywiście ten od Babci Broni!

Składniki (duża porcja: 8-10 osób):
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 jajka
1 litr mleka
100 g drożdży

Przepis:

Przygotowujemy zaczyn składający się z drożdży, łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka i łyżki mąki. Pozostawiamy na około 10 minut.
W dużej misce łączymy przesianą mąkę oraz roztrzepane jajka. Dodajemy zaczyn, sól, cukier i mleko i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od dłoni. Przesypujemy mąką, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok 1 godziny). Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Szklanką wycinamy bułki i odkładamy na ściereczkę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy duży garnek wypełniony do połowy wodą. Do garnka mocujemy ściereczkę (gazę), wodę zagotowujemy. Wyrośnięte bułki układamy na ściereczce, przykrywamy miską i „parujemy” przez około 8 minut (jeśli będą parowane za długo to opadną). Bułki można podawać z mięsnymi sosami oraz na słodko (doskonale smakują również na drugi dzień – przysmażone na maśle) :)


Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

Przygotowujemy zaczyn składający się z drożdży, łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka i łyżki mąki. Pozostawiamy na około 10 minut:
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

W dużej misce łączymy przesianą mąkę oraz roztrzepane jajka:
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

Dodajemy zaczyn, sól, cukier i mleko i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od dłoni:Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

Przesypujemy mąką, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok 1 godziny):Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką:Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

Szklanką wycinamy bułki i odkładamy na ściereczkę do wyrośnięcia:Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

W międzyczasie przygotowujemy duży garnek wypełniony do połowy wodą. Do garnka mocujemy ściereczkę (gazę), wodę zagotowujemy:
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

Wyrośnięte bułki układamy na ściereczce, przykrywamy miską i „parujemy” przez około 8 minut (jeśli będą parowane za długo to opadną):
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

Bułki można podawać z mięsnymi sosami oraz na słodko:Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

doskonale smakują również na drugi dzień – przysmażone na maśle :):Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto
Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

Bułki na parze srednie polska obiad danie glowne  przepis foto

Autorem przepisu jest: Babcia Bronia

Polecam również