Bułki na parze

Grudzień 6, 2012 w Danie główne, Obiad, Polska, Średnie by Babcia Bronia

Bułki na parze, parowańce, pampuchy, wiele nazw – jeden niepowtarzalny smak :) Najlepszy przepis na te bułki to oczywiście ten od Babci Broni!

Składniki (duża porcja: 8-10 osób):
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 jajka
1 litr mleka
100 g drożdży

Przepis:

Przygotowujemy zaczyn składający się z drożdży, łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka i łyżki mąki. Pozostawiamy na około 10 minut.
W dużej misce łączymy przesianą mąkę oraz roztrzepane jajka. Dodajemy zaczyn, sól, cukier i mleko i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od dłoni. Przesypujemy mąką, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok 1 godziny). Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Szklanką wycinamy bułki i odkładamy na ściereczkę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy duży garnek wypełniony do połowy wodą. Do garnka mocujemy ściereczkę (gazę), wodę zagotowujemy. Wyrośnięte bułki układamy na ściereczce, przykrywamy miską i „parujemy” przez około 8 minut (jeśli będą parowane za długo to opadną). Bułki można podawać z mięsnymi sosami oraz na słodko (doskonale smakują również na drugi dzień – przysmażone na maśle) :)



Przygotowujemy zaczyn składający się z drożdży, łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka i łyżki mąki. Pozostawiamy na około 10 minut:

W dużej misce łączymy przesianą mąkę oraz roztrzepane jajka:

Dodajemy zaczyn, sól, cukier i mleko i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od dłoni:

Przesypujemy mąką, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok 1 godziny):

Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką:

Szklanką wycinamy bułki i odkładamy na ściereczkę do wyrośnięcia:


W międzyczasie przygotowujemy duży garnek wypełniony do połowy wodą. Do garnka mocujemy ściereczkę (gazę), wodę zagotowujemy:

Wyrośnięte bułki układamy na ściereczce, przykrywamy miską i „parujemy” przez około 8 minut (jeśli będą parowane za długo to opadną):

Bułki można podawać z mięsnymi sosami oraz na słodko:


doskonale smakują również na drugi dzień – przysmażone na maśle :):

Profile photo of Babcia Bronia

Autorem przepisu jest: Babcia Bronia

Polecam również