Blok czekoladowy

Maj 17, 2011 w Ciasta i desery, Jednogarnkowe, Średnie, Świąteczne by fotoprzepis.pl

Co roku w połowie maja przygotowuje blok czekoladowy :D Korzystam oczywiście ze sprawdzonych przepisów mamy i babci. Ale nie byłbym sobą, gdybym nie dokonał modyfikacji ;) W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłem ilość cukru (ale nie ze względu na jego cenę:)) oraz zwiększyłem ilość kakao aby uzyskać bardziej ciemną/gorzką czekoladę. Zachęcam do eksperymentowania i znalezienia własnej proporcji cukru, mleka w proszku i kakao.

Składniki:

  • 500 g mleka w proszku (nie może być granulowane ani odtłuszczone!)
  • 4 łyżki kakao (3 łyżki jeśli chcecie mieć bardziej mleczną czekoladę)
  • 1 szklanka cukru (można zwiększyć do 1,5 szklanki – będzie słodko)
  • 1 kostka margaryny
  • woda lub mleko (ok. pół szklanki – woda dla uzyskania ciemnej czekolady, mleko dla mlecznej)
  • wedle uznania: płatki migdałowe, orzechy, rodzynki, herbatniki

Przepis na blok czekoladowy:

W garnku rozpuszczamy margarynę do której dodajemy następnie cukier i kakao. Całość stale mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W ten sposób otrzymujemy bazę naszej czekolady. Na tym etapie można popróbować i dodać więcej cukru wedle uznania. Dokładnie wymieszana polewa będzie gładka i aksamitna ;) Taką polewę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej mleko w proszku. Całość dokładnie miksujemy ponownie do uzyskania gładkiej masy.Na tym etapie można dodać odrobinę wody lub mleka aby masa wyszła gładka. Do czekolady dodajemy ulubione dodatki i łączymy je przy użyciu drewnianej łyżki (będzie ciężko). Gotową czekoladę z dodatkami przekładamy do formy (blaszka, keksówka, naczynie żaroodporne) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia (najlepiej na noc).


W garnku rozpuszczamy margarynę:
blok czekoladowy

dodajemy cukier i kakao:

Całość stale mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W ten sposób otrzymujemy bazę naszej czekolady. Na tym etapie można popróbować i dodać więcej cukru wedle uznania. Dokładnie wymieszana polewa będzie gładka i aksamitna ;):
blok czekoladowy

Taką polewę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej mleko w proszku:

Całość dokładnie miksujemy ponownie do uzyskania gładkiej masy:

Na tym etapie można dodać odrobinę wody lub mleka aby masa wyszła gładka:

blok czekoladowy

Do czekolady dodajemy ulubione dodatki i łączymy je przy użyciu drewnianej łyżki (będzie ciężko):blok czekoladowy

blok czekoladowy

Gotową czekoladę z dodatkami przekładamy do formy (blaszka, keksówka, naczynie żaroodporne) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia (najlepiej na noc):
blok czekoladowy

Ta nagła zmiana koloru czekolady to wynik zmiany oświetlenia z nocnego (powyżej) na dzienny (poniżej):blok czekoladowy

Polecam również