Barszcz Ukraiński

Maj 11, 2010 w Codzienne, Obiad, Polska, Średnie, Zupy by Onek

Barszcz Ukraiński. Kolejna zupa do kolekcji, tym razem Barszcz ukraiński, który powstał z połączenia przepisów Agnieszki i mojej mamy. Jak mówią barszcz ukraiński to taki barszcz czerwony z dodatkiem tego co wam zostało w lodówce ;-).

Składniki:

  • 2 kostki rosołowe lub jakieś mięso do ugotowania wywaru
  • 4-5 buraków
  • 2-3 ziemniaki
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • kawałek selera
  • kilka liści kapusty włoskiej lub pekińskiej
  • 1 cebula
  • 0,5 cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Fasola Piękny Jaś (ok. kubka)
  • 2-3 łyżki dobrej śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, 2 liście laurowe

Przepis na Barszcz Ukraiński:

Na początek rano lub dzień wcześniej sugerowałbym namoczyć fasolę, wówczas łatwiej będzie ją ugotować na miękko. Tak namoczoną fasolę wrzucamy do garnuszka, solimy, dodajemy liście laurowe, obrany czosnek (ja dodałem dwa ząbki) i gotujemy do miękkości (może to potrwać nawet do godziny, dlatego też niezbędnym będzie dolewanie wody). Jeśli komuś nie chce się czekać to może wykorzystać fasolę z puszki – białą i czerwoną. Następnie myjemy buraczki, owijamy je w folię aluminiową i wkładamy na około 1h do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Między czasie do dużego garnka nalewamy tyle wody ile potrzebujemy na zupę i wrzucamy do niej 2 kostki rosołowe lub mięso i gotujemy na wolnym ogniu wywar.

Obieramy wszystkie warzywa i kroimy tak jak wam odpowiada, bo to wasza zupa ;-) i wrzucamy do wywaru. Ja marchewkę pokroiłem w plasterki. Ziemniaki, pietruszkę, seler, cebulę, kapustę w drobną kostkę. Całość nadal gotujemy na wolnym ogniu, dodając po kilkunastu minutach ugotowaną na miękko fasole (można dodać wraz z pozostałą z gotowania wodą, wówczas zupa będzie wyrazista).
Gdy wyciągniemy buraczki z piekarnika, studzimy a następnie obieramy. Obrane buraczki ścieramy na tarce na grubym oczku lub używamy robota kuchennego.
Starte buraczki dodajemy do gotującego się wywaru, a następnie dokładamy około pół słoiczka przecieru pomidorowego i pokrojoną natkę pietruszki oraz sok z połowy cytryny, który pozwoli zachować intensywny kolor zupy.
Teraz pozostaje zabielenie zupy śmietaną. Odlewamy kilka łyżek zupy i lekko przestudzamy. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany oraz 1-2 łyżki mąki (oczywiście proporcje mogą być inne w zależności od tego kto co lubi), całość dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy ciągle mieszając. Chwilę pogotować i można podawać. Oczywiście jak w przypadku Barszczu Czerwonego staramy się później jak najmniej gotować zupę aby nie straciła swojego koloru. Gotujemy zawsze tyle ile chcielibyśmy w danej chwili zjeść. Smacznego.

Barszcz Ukraiński

Na początek rano lub dzień wcześniej sugerowałbym namoczyć fasolę, wówczas łatwiej będzie ją ugotować na miękko. Tak namoczoną fasolę wrzucamy do garnuszka, solimy, dodajemy liście laurowe, obrany czosnek (ja dodałem dwa
ząbki) i gotujemy do miękkości (może to potrwać nawet do godziny, dlatego też niezbędnym będzie dolewanie wody). Jeśli komuś nie chce się czekać to może wykorzystać fasolę z puszki – białą i czerwoną:Barszcz Ukraiński

Następnie myjemy buraczki, owijamy je w folię aluminiową i wkładamy na około 1h do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Międzyczasie do dużego garnka nalewamy tyle wody ile potrzebujemy na zupę i wrzucamy do niej 2 kostki rosołowe lub mięso i gotujemy na wolnym ogniu wywar:
Barszcz Ukraiński

Obieramy wszystkie warzywa i kroimy tak jak wam odpowiada, bo to wasza zupa ;-) i wrzucamy do wywaru. Ja marchewkę pokroiłem w plasterki. Ziemniaki, pietruszkę, seler, cebulę, kapustę w drobną kostkę. Całość nadal gotujemy na wolnym ogniu, dodając po kilkunastu minutach ugotowaną na miękko fasole (można dodać wraz z pozostałą z gotowania wodą, wówczas zupa będzie wyrazista):

Gdy wyciągniemy buraczki z piekarnika, studzimy a następnie obieramy. Obrane buraczki ścieramy na tarce na grubym oczku lub używamy robota kuchennego:
Barszcz Ukraiński

Starte buraczki dodajemy do gotującego się wywaru:
Barszcz Ukraiński

a następnie dokładamy około pół słoiczka przecieru pomidorowego i pokrojoną natkę pietruszki oraz sok z połowy cytryny, który pozwoli zachować intensywny kolor zupy:

Teraz pozostaje zabielenie zupy śmietaną. Odlewamy kilka łyżek zupy i lekko przestudzamy. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany oraz 1-2 łyżki mąki (oczywiście proporcje mogą być inne w zależności od tego kto co lubi):

całość dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy ciągle mieszając. Chwilę pogotować i można podawać. Oczywiście jak w przypadku Barszczu Czerwonego staramy się później jak najmniej gotować zupę aby nie straciła swojego koloru:Barszcz Ukraiński

Gotujemy zawsze tyle ile chcielibyśmy w danej chwili zjeść:Barszcz Ukraiński

Smacznego

Profile photo of Onek

Autorem przepisu jest: Onek

Polecam również